Hassan Rouhani- învestit oficial ca lider politic al Iranului

Iran Rohani - foto tvnewsÎn data de 4 august a.c, a avut loc ceremonia de învestire a lui Hassan Rouhani în funcția de președinte al Republicii Islamice Iran.  La acest eveniment au luat parte o serie de personalități  importante ale comunității internaționale, printre care și Javier Solana sau Sergey Naryshkin, președintele Dumei rusești.

Pe parcursul ultimelor trei decenii, Rouhani a jucat un rol cheie în afacerile interne ale țării, în special în domenii precum intelligence, securitate sau sectorul militar. Astfel, noul președinte a declarat că „urmărește intensificarea dialogului dintre  Iran și actorii sistemului internațional, în vederea dezvoltării unei colaborări productive de ambele părți”.

Concret, Rouhani şi-a manifestat deschiderea faţă de oportunitățile viitoare oferite de rundele de negocieri cu privire la dosarul nuclear, pentru a putea diminua numărul mare de măsuri cu caracter de embargou care aduc atingere securității sociale a cetățenilor iranieni, și implicit securității economice și naționale a statului iranian.

Pe de altă parte, potrivit afirmațiilor analistului Hamid Dabashi- ”este nevoie de doi pentru un tango”. Din aceste considerente, democrațiile occidentale trebuie să realizeze că, doar prin acordarea unui statut egal Iranului la masa negocierilor, pot găsi soluții pe termen lung pentru  problemele create de controversatul program nuclear, condus de regimul de la Teheran.

Concluzionând, alegerea unui președinte moderat pare a fi de bun augur pentru destinderea relațiilor dintre Teheran și restul jucătorilor din arena internațională. Cu toate acestea, este de nevoie de timp pentru a vedea o schimbare reală, atât  în modul de guvernare cât și în traiectoria politicii externe iraniene.

SURSE: www.ncr-iran.org, www.tehrantimes.com,Aljazeera, CNN, 

Todirică Livia

          

 

 

What Next?

Related Articles