Hartă a Imperiului Habsburgic de la 1848 – imaginea preşedinţiei ungare în exerciţiu a UE

Preşedinţia ungară în exerciţiu a Uniunii Europene a decis să îşi promoveze imaginea la Bruxelles prin etalarea unor simboluri ale gloriei sale trecute, pe un covor în centrul căruia se află o hartă a Imperiului Habsburgic de la 1848, potrivit AFP, citat de AGERPRES. Budapesta dezminte însă că ar avea vreo “nostalgie şovină”.

Prezentată pe site-ul preşedinţiei drept “un covor cultural ungar” de 202 m2, opera artistei Lívia Pápai ornează clădirea Consiliului UE, a cărei decorare se schimbă odată cu fiecare preşedinţie semestrială.

În compoziţia sa se regăsesc personaje şi simboluri istorice, precum Sfântul Ştefan, regina Elisabeta a Ungariei – mai cunoscută drept Sissi, împărăteasa Austriei -, compozitorul Franz Liszt, cocarda purtată la 15 martie în amintirea revoluţiei de la 1848-49, sau cubul Rubik.

Pe covor sunt ilustrate şi două hărţi: una mai mică, în dreapta jos, reprezintă Ungaria şi vecinii săi în Evul Mediu, şi o alta, mai mare şi plasată în centru, a Imperiului Habsburgic, cu data “1848” în mijloc.

“Harta plasată în centrul covorului nu trebuie interpretată ca o evocare nostalgică a Ungariei Mari”, a explicat un purtător de cuvânt al Reprezentanţei ungare pe lângă UE. “Este pur şi simplu o hartă a Imperiului Habsburgic şi, mai general, a Europei Centrale şi Orientale”, a subliniat acesta.

Harta nu semnalează existenţa minorităţilor ungare din ţările vecine şi cărora Budapesta ia în calcul să le acorde drept de vot la alegerile din Ungaria, un proiect considerat foarte controversat la Bruxelles.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles