Hamid Karzai a acuzat SUA că “ar avea înţelegeri cu talibanii”

Hamid-Karzai- foto telegraph.ukPreşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, a acuzat SUA că, ar avea înţelegeri cu talibanii, iar aceştia din urmă  “ar face, de fapt,jocul americanilor”.

“Talibanii, prin atentatele sinucigaşe pe care le comit în Afganistan, fac jocul Statelor Unite, cu care discută în afara ţării pe la spatele autorităţilor afgane”, a acuzat duminică preşedintele Hamid Karzai, potrivit AFP, reuters şi AGERPRES.

În urmă cu o zi, insurgenţii au lansat două atentate sinucigaşe, unul la Kabul şi altul la Khost, considerat a fi “un bastion taliban în estul ţării”. În urma atentatelor, au fost ucişi 17 civili – din care opt copii – şi doi poliţişti, şi au fost rănite alte circa 15 persoane.

“Vrem să trimitem mesajul că suntem întotdeauna capabili să avem ca ţintă Kabulul, chiar şi atunci când un responsabil de rang înalt al Apărării americane este prezent”, a spus un purtător de cuvânt al talibanilor, cu referire la prezenţa la Kabul a lui Chuck Hagel, noul şef al Pentagonului.

“Bombele nu au fost activate pentru ca (talibanii) să-şi arate forţa în faţa Americii, ci pentru a-i servi acesteia. Adică a le servi sloganul pentru 2014, că noi ne temem şi că, dacă ei (armata americană) nu vor rămâne aici, poporul nostru va fi nimicit”, a afirmat Hamid Karzai.

“Pur şi simplu nu este corect”, a declarat un înalt oficial militar american.
“SUA şi guvernul împărtăşesc o viziune comună, conform căreia talibanii reprezintă duşmanul comun”, a adăugat el.

Un astfel de discurs al preşedintelui Karzai nu este pe placul SUA,în contextul în care noul şef al Pentagonului efectuează prima vizită, de când a fost investit, în Afganistan.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles