Hamas vrea să restabilească relaţiile cu Iran şi cu Hezbollah

Logo Hamas. foto idfblogDeoarece regimul islamist al lui Mohamed Morsi a căzut în Egipt, mişcarea radicală palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, se vede în situaţia de a găsi noi aliaţi politici şi noi  surse de finanţare.

Conducerea Hamas încearcă astfel să restabilească relaţiile cu Iranul şi cu mişcarea libaneză Hezbollah, relaţii pe care le-a rupt anul trecut după refuzul mişcării palestiniene de a-l susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, potrivit lui Kommersant, preluat de AGERPRES.

Moussa Abu Marzuk, numărul doi al Hamass, şi liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, au iniţiat discuţiile pentru restabilirea relaţiilor lor la sfârsitul lunii iunie, când devenise clar că regimul Morsi, protector al aripii palestiniene a Fraţilor Musulmani, nu mai avea să rămână mult timp la putere.

Negocierile cu Hezbollah sunt importante pentru mişcarea palestiniană, în primul rând pentru restabilirea contactelor cu Iranul.

Dupa decizia Hamas – de a sustine suniţii din Siria – fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad, datorită caruia Hamas s-a transformat în ultimii şapte ani într-un partener strategic al Iranului şi un important actor regional, a sistat sustinerea financiara de 22 milioane de dolari lunar, precum şi livrările de arme către Gaza.

La rândul său, după închiderea birourilor Hamas la Damasc, Hezbollah a cerut mişcării palestiniene să-şi înceteze activităţile la Beirut.

Astfel, toate legăturile Hamas cu “semiluna siită” (Teheran-Hezbollah-Damasc) au fost rupte, iar depozitele sale de armament din Gaza s-au golit, după operaţiunea israeliană “Pilon de apărare” din noiembrie anul trecut, mai scrie Kommersant.

Aceste perturbări în furnizarea de armament au devenit o problemă serioasă pentru Hamas în ultimul timp.

Cairo nu a mai înarmat Hamas, temându-se de o mai mare destabilizare a situaţiei în peninsula Sinai.

Pe de altă parte, noul sponsor al Hamas, emirul Qatarului, Hamad Ben Khalifa al-Thani, este de este mai rezervat şi se limitează la finanţarea lucrărilor de construcţie şi asigurarea salariilor angajaţilor în acest domeniu.

Înlaturarea lui Morsi şi schimbarea de putere în Iran au fost argumente hotarâtoare în favoarea acestei decizii. Numărul doi al Hamas, Mussa Abu Marzuk, se teme de asemenea că Egiptul ar putea ocupa Gaza si restabili controlul pierdut după razboiul de şase zile în 1967.

 

Sursa: Kommersant, AGERPRES

What Next?

Related Articles

One Response to "Hamas vrea să restabilească relaţiile cu Iran şi cu Hezbollah"

  1. Aurel says:

    Ar fi bine sa le restabileasca. Este important sa se alature lor.