Guvernul va combate munca la negru prin amplasarea de cutii poştale pentru denunţuri anonime

În stilul “securisto-comunist”, guvernul a decis să combată munca la negru prin amplasarea în inspectoratele de muncă a unor cutii poştale în care “persoanele interesate” să depună informaţii fără să îşi decline identitatea. Scopul ar fi “obligarea angajatorilor de a încheia contracte individuale şi creşterea numărului de firme controlate.

Planul de acţiuni a fost inclus în Strategia naţională privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012, aprobată recent de Guvern.

Principalele căi de acţiune indicate în vederea combaterii cazurilor de muncă nedeclarată sunt: remedierea efectului direct al practicării muncii nedeclarate, prin obligarea angajatorilor de a încheia în formă scrisă contracte individuale de muncă pentru persoanele identificate că prestează muncă nedeclarată, intensificarea controalelor la angajatorii la care au fost depistate astfel de cazuri, creşterea numărului inspectorilor de muncă, ce vor fi dotaţi “cu mijloacele necesare”, dar şi al angajatorilor controlaţi.

În derularea acţiunilor de control, Inspecţia Muncii va fi ajutată de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, Autoritatea pentru Străini, Garda Financiară, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Oficiul Român pentru Imigrări, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Jandarmeria Română.

“Inspecţia Muncii are intenţia de a încheia un protocol de cooperare cu partenerii sociali, protocol care va avea ca obiectiv informarea reciprocă cu privire la cazurile de muncă nedeclarată”, se mai arată în document.

Guvernul consideră că eficienţa activităţii de control desfăşurate în vederea identificării angajatorilor care folosesc munca nedeclarată trebuie să se reflecte în creşterea numărului de contracte individuale de muncă înregistrate şi implicit în creşterea contribuţiilor la sistemele de asigurare socială.

Pentru acest plan de acţiune de combatere a muncii la negru, Guvernul a pregătit un buget total de 1,4 milioane lei pentru intervalul 2010-2012.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles