Guvernul ucrainean a fost demis de Parlament

Moţiunea de cenzură iniţiată de Parlamentul Ucrainei pentru demisia guvernului condus de Iulia Timoşenko a fost votată de 243 de deputaţi din cei 404, câţi au fost înregistraţi în sală.

Cei care au votat pentru destituirea Iuliei Timoşenko au fost deputaţii Partidului Regiunilor, cei ai facţiunii comuniste, cea mai mare parte a Blocului Vladimir Litvin (al preşedintelui parlamentului) şi o parte a blocului electoral al formaţiunii Ucraina Noastră-Autoapărarea Populară (apropiată fostului preşedinte Viktor Iuşcenko) şi şapte parlamentari din blocul său politic omonim BIUT.

Restul deputaţilor BIUT şi o parte semnificativă a celor din Ucraina Noastră-Autoapărarea Populară nu au participat la vot.

Demisia cabinetului de miniştri al Iuliei Timoşenko survine la o zi după destrămarea actualei majorităţi parlamentare. Astfel, Partidul Regiunilor, al noului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, are cale deschisă pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare şi a unui nou guvern.

Conform opiniilor care circulau miercuri pe culoarele parlamentului de la Kiev, Nikolai Azarov, un mai vechi coleg de partid al lui Viktor Ianukovici, are cele mai mari şanse de a fi desemnat în calitatea de premier al Ucrainei.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles