Guvernul si-a angajat raspunderea pe legea Educatiei Nationale

In fata plenului reunit al celor doua camere ale Parlamentului, Guvernul si-a asumat raspunderea pe proiectul Legii Educatiei NAtionale.

Daca în termen de trei zile de la asumarea raspunderii deputatii si senatorii nu au initiat nicio motiune de cenzura la adresa Guvernului, atunci proiectul de lege se considera adoptat.

Daca este depusa motiune de cenzura si aceasta primeste votul majoritatii deputatilor si senatorilor atunci Guvernul este demis.

Liberalii au anuntat deja ca vor sa depuna motiune de cenzura în urma asumarii raspunderii Guvernului pe proiectul legii Educatiei.

Totodata, pe data de 3 noiembrie Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte asupra constitutionalitatii procedurii de adoptare prin asumarea raspunderii guvernamentale a acestui act normativ.

Prevederi ale noii legi:

– se instituie învatamântul obligatoriu de zece clase, grupa pregatitoare si clasa a IX-a fiind incluse în gimnaziu;

– componenta de învatamânt profesional a fost întarita;

– directorii de unitati scolare sa nu ocupe functii de conducere în partide.

– a fost extinsa interdictia ocuparii unor functii de conducere în institutiile de învatamânt superior de catre persoane care au relatii de rudenie de pâna la gradul trei;

– se prevad doua modalitati de alegere a rectorului în universitati;

 – primul prevede alegerea de catre toate cadrele didactice si toti cercetatorii titulari din universitate, printr-un vot direct, secret;
 – al doilea mod de alegere a rectorului este desemnarea de catre Senatul universitar a unei comisii formate din 50% membri interni din universitate si 50% membri externi, dintre membrii interni facând parte si studentii. In acest model, aceasta comisie selecteaza rectorul.

– în învatamântul universitar, se prevad proceduri care tin cont în promovare exclusiv de calitate, “proceduri foarte stricte de promovare, care sa asigure ca într-un interval de timp relativ scurt tinerii de valoare ai României îsi vor gasi un loc firesc în universitatile noastre”, a adaugat ministrul Educatiei.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles