Guvernul nu vrea ca preşedintele,înalţi funcţionari publici sau parlamentarii să fie testaţi psihologic şi psihiatric

Cinci senatori independeţi au iniţiat o propunere legislativă care vizează examinarea psihologică şi psihiatrică obligatorie a candidaţilor pentru funcţii din administraţia publică şi în administraţia locală sau a înalţilor funcţionari publici şi a miniştrilor.
Iniţiatorii propun ca examinările psihologice şi psihiatrice să fie efectuate inclusiv în cazul candidaţilor pentru preşedinţia ţării.

Aceştia consideră că, de vreme ce testarea psihologică este eliminatorie pentru profesii precum cea de conducător auto, profesor, pilot de aviaţie, poliţist sau electrician, la o astfel de examinare ar trebui supuşi şi candidaţii la funcţii de primar, consilier local, consilier judeţean şi parlamentar.

“În condiţiile în care apar iniţiative legislative care de care mai «năstruşnice», unele din partea parlamentarilor, dar cele mai multe din partea Executivului, în această perioadă de volatilitate politică, dar şi economică, care creează situaţii stresante cu mare predispoziţie la decompensări psihice, credem că această iniţiativă legislativă poate fi susţinută şi votată în Parlament”, arată iniţiatorii proiectului de lege.

La această propunere legislativă Guvernul susţine contrariul. Executivul susţine că “persoanele candidate la Preşedinţie şi Parlament nu trebuie examinate psihologic şi psihiatric, deoarece procedura încalcă Constituţia şi confidenţialitatea datelor, şi că ar fi excesiv”ca şeful statului şi parlamentarii să piardă mandatul dacă nu efectuează anual acest control”, citează MEDIAFAX.

Printre argumentele invocate de Guvern pentru a nu susţine propunerea legislativă se numără şi acela că textul propus de inţiatori nu prezintă clar categoriile de personal din sectorul public-personal, care ocupă funcţii de demnitate alese sau numite la nivel central sau local, cărora ar trebui să li se efectueze astfel de examinări.

La rândul său, Consiliul Legislativ a transmis iniţiatorilor aceeaşi recomandare privind delimitarea cu exactitate a catgoriilor de personal cărora li se impune prezentarea, la numirea în funcţie, a adeverinţei medicale vizate de un psiholog şi de un medic psihiatru, dar, în opoziţie cu avizul negativ al Guvernului, a avizat favorabil propunerea.

Ambele avize, atât cel al Guvernului, cât şi cel al Consiliului Legislativ, sunt consultative.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles