Guvernul incearca sa repare scaparile Legii unice a salarizarii

Deşi opinia publică şi specialiştii au opinat în cvasitotalitate că Legea salarizării unitare în domniul bugetar (330/2009), a fost făcută în pripă şi neprofesionist, guvernul Boc de atunci şi-a asumat-o prin asumarea răspunderii.

Perntru a evita valul de numulţumiri şi mişcări de protest la nivelul unor numeroase sectoare de activitate, guverul Boc, actual, a stabilit că discuţiile agreate de comun acord cu partenerii sociali pe legea salarizării unice vor continua în 10 zile după ce ambele părţi vom face analizele necesare asupra situaţiei privind aplicarea Legii 330.

Declaraţia a fost făcută de ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, la finalul întâlnirii cu sindicatele de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. La discuţii au participat premirul Emil Boc, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi cel al Muncii, Mihail Şeitan.

“Avem un ţel comun, o aplicare unitară şi corectă pentru toţi salariaţii din sectorul bugetar. Partenerii sociali au fost de acord cu acest principiu. Astfel, în cel mult 10 zile vom analiza toate situaţiile specifice şi vom căuta formula de corectare a oricărei discrepanţe care apare între salariile primite, în ianuarie şi februarie, de salariaţii din sectorul bugetar şi drepturile pe care le au”, a spus Vlădescu.

Acestea a subliniat că în prezent cheltuiala totală salarială în România este excesivă în raport cu veniturile bugetare şi trebuie menţinută în limite suportabile.

“Chiar dacă individual cheltuiala salarială este mică şi insuficientă, totalul cheltuielilor salariale în România este excesiv în raport cu veniturile bugetare şi cu capacitatea economiei româneşti. Primul lucru de la care s-a ţinut cont în construcţia bugetară pe 2010 a fost menţinerea cheltuielilor salariale într-o limită suportabila, astfel încât deficitul bugetar să nu depăşească deficitul prognozat şi România să fie o ţară finanţabilă”, a adăugat şeful de la finanţe.

Reprezentanţii Guvernului au prezentat marţi sindicatelor prima formă proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru reglementarea, la nivel naţional, a unei salarizări unitare pentru cadrele didactice.

Rămâne de văzut când actualul guvern Boc îşi va da sema că nu doar prin reduceri de salarii poţi scădea procentul cheltuielilor publice din construcţia bugetară ci mai ales prin mărirea veniturilor la bugetul de stat. Dar pentru aceasta trebuie măsuri clare nu demagogie ieftină.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles