Guvernul grec îşi reafirmă intenţia de a-şi respecta riguros angajamentele privind măsurile de austeritate impuse

Salonic Grecia protest antiguvernamental pe 10 septembrie 2011 foto internationalviewpoint.org

Prezent la Salonic, în timpul unor puternice manisfetaţii de stradă anti-guvernamentale, premierul grec, Georgios Papandreou, şi-a luat obligaţia, de a respecta riguros angajamentele în materie de austeritate asumate de Atena faţă de creditorii internaţionali pentru a nu pune ţara “în pericol”.

“În situaţia în care se află în prezent zona euro (…), orice întârziere, orice ezitare, orice altă opţiune decât respectarea cu fidelitate a angajamentelor noastre (…) este periculoasă pentru ţară şi cetăţeni”, a declarat el în prezenţa partenerilor sociali.

Grecia se află din nou la limita falimentului şi este obligată să înăsprească măsurile de austeritate şi să accelereze privatizările pentru a evita ameninţările de abandon din partea zonei euro şi a FMI.

Tot sâmbăta seara, la Salonic, aproximativ 20.000 de cetăţeni manifestau împotriva măsurilor de austeritate.

Forţele de ordine au făcut uz de gaze lacrimogene pentru a-i respinge pe cei aproximativ 3.000 de şoferi de taxi care se opun liberalizării profesiei lor, una din multiplele reforme lansate de guvern în urma apelului din partea creditorilor internaţionali.

Taximetriştilor li s-au alăturat studenţii care se opun recentei reforme a universităţilor, precum şi un grup de suporteri ai clubului local de fotbal Heraklis, nemulţumiţi de excluderea echipei favorite din prima divizie.

Premierul Georgios Papandreou nu a inaugurat ca de obicei Târgul Internaţional de la Salonic, întrerupând astfel o lungă tradiţie.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles