Guvernul a adoptat normele metodologice referitoare la modificările aduse Codului fiscal

Guvernul a adoptat normele metodologice referitoare la modificările aduse Codului fiscal. Noile reglementări prevăd că “persoanele care primesc venituri ocazionale din drepturi de autor şi au şi un salariu pe cartea de muncă trebuie să fie scutite de contribuţiile la bugetul de pensii, la asigurările de sănătate şi la şomaj aferente drepturilor de autor”.

Aceste persoane ar urma astfel să plătească contribuţii aferente salariului lunar.

În schimb, cei care primesc drepturi de autor pentru creaţii în decursul unui an, fără să aibă un salariu pe carte de muncă, ar urma să plătească contribuţiile sociale menţionate pentru drepturile de autor aplicate la o bază echivalentă a maximum 5 salarii medii brute, anual, în funcţie de veniturile obţinute din creaţie.

O altă categorie vizată de normele metodologice este cea a persoanelor care sunt remunerate cu un salariu lunar, pe cartea de muncă, dar au şi venituri lunare din drepturi de autor. Aceste persoane ar urma să plătească atât contribuţiile aferente salariului lunar, cât şi pe cele aferente drepturilor de autor, calculate la o bază de taxare de maximum 5 salarii medii brute pe economie pe lună.

“Ultima variantă care s-a aprobat, prevede faptul că există drepturi de autor sau mai degrabă câştiguri profesionale de natură periodică, lunare, trimestriale sau semestriale, şi există tipuri de drepturi de autor sau venituri profesionale de natură ocazională, care se plătesc aleatoriu, la intervale de timp care nu includ repetitivitate”, a explicat ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

“În sensul actului normativ, veniturile ocazionale sunt acelea care nu sunt obţinute în mod repetitiv, adică lunar, trimestrial sau semestrial”, a mai spus Şeitan.

Noile prevederi ale Codului fiscal se aplică începând cu veniturile lunii iulie, adică acele venituri plătite în luna august.

Sursa: AGERPRES

 

What Next?

Related Articles