Grupul terorist Al-Shabaab execută atacuri sângeroase în Kenya

luptator Al Shabab foto The Guardian

luptator Al Shabab foto The Guardian

Un grup de extremişti aparținând grupării teroriste somaleze Al-Shabaab, a decapitat 9 persoane într-un atac asupra unui sat din Kenya. Autorităţile sunt îngrijorate că grupările extremiste de militanţi islamişti abordează tactici noi de atac. Atacul s-a produs în satul Jima din regiunea sud-est Kenya.

Răspunzătoare pentru acest atac este gruparea teroristă Al-Shabaab, o grupare predominantă în Somalia dar care execută și atacuri in Kenya în ultimii ani. În Somalia, decapitările sunt folosite ca tactică de această grupare, motivul pentru care fac aceasta este pentru a se impune şi a teroriza populaţia.

În ultima perioada, numărul atacurilor teroriste din Kenya au crescut considerabil, acestea reprezentând o ameninţare pentru alegerile electorale care urmează. Extremiștii au pătruns in Kenya căutând răzbunare fața de populație pentru contribuția pe care Kenya o aduce la African Union foța militară a Uniunii Africane.

Al-Shabaab a devenit cel mai letal grup extremist din Africa în 2016. Alte atacuri recente s-au produs și in regiunile Lamu și Mandera (Kenya), unde Al-Shabaab a omorât peste 45 de oameni în atacuri cu explozibil artizanal.

Ministrul kenyan de interne a emis un ordin de stare de asediu în regiunile atacate, de la granița cu Somalia. În perioada în care sunt programate alegerile, autoritățile și serviciile de informații vor fi în alertă maximă pentru a preveni posibile atacuri, lucru care le poate oferi teroriștilor un avantaj.

Kenya este una dintre cele cinci țări care contribuie cu trupe la African Union force, organizație care luptă împotriva insurgenților Al-Shabbaab din Somalia.

 

Ovidiu Lăpuște, InfoMondo

sursa: The Guardian

 

What Next?

Related Articles