Greva foamei la mina Zegujani

Zece angajati ai Minei Zegujani (jud. Mehedinti) au intrat din nou in greva foamei sambăta, dupa ce vineri seara, la iesirea din tura s-au blocat in subteran.


Ei sunt nemulţumiţi că adiministraţia minei şi cea a Exploatării Miniere Mehedinţi nu au respectat protocolul încheiat în 11 martie, când aceiaşi mineri au protestat în acelaşi mod pentru obţinerea unui sediu şi transferul liderului sindicatului Solidaritatea de la E.M. Mehedinţi la Mina Zegujani.

Cei zece mineri, printre care un brigadier şi un şef de schimb, fac parte din Sindicatul Solidaritatea şi au reluat protestul împotriva conducerii instituţiei vineri seara, când la schimbul de tură au refuzat să iasă din subteran.

Potrivit liderului de sindicat, Constantin Tudor, ortacii sunt nemulţumiţi că în protocolul încheiat în data de 11 martie se preciza că în termen de trei zile vor primi un sediu în care să îşi desfăşoare activitatea, nu se va lua nicio măsură disciplinară împotriva protestatarilor, iar liderul de sindicat va fi transferat de la E.M. Mehedinţi la Mina Zegujani, niciunul dintre aceste puncte nefiind soluţionat.

Alexandru Mihart, directorul Minei Zegujani, a declarat corespondentului MEDIAFAX că protestul angajaţilor este ilegal, motiv pentru care cei zece s-ar putea alege cu desfacerea contractului de muncă.

„Este un alt protest al lor ilegal ca şi celălalt, nu s-a înaintat nicio adresă conducerii instituţiei. Lăsând la o parte că nu cunosc paşii pentru declanşarea unui conflict de muncă, aceştia nu ştiu nici măcar că sunt pasibili de desfacerea contractului de muncă. Legea prevede că nu ai voie să stai mai mult de 16 ore în subteran, iar prin actul lor încalcă normele de protecţie a muncii.”, a precizat directorul Minei Zegujani.

Referindu-se la protocolul încheiat cu aceeaşi protestatari în data de 11 martie, Mihart a spus că Sindicatul Solidaritatea nu este reprezentativ pentru că nu are o personalitate juridică, la ora actuală având doar zece membri, în mină fiind aproape 400 de angajaţi.

„Legea precizează clar că pentru a primi un sediu trebuie ca sindicatul să reprezinte două treimi din angajaţii unei instituţii, iar la Solidaritatea au fost 20 de membri, iar acum mai sunt zece. Nu avem cum să le oferim nici sediu şi nici telefon pentru desfăşurarea activităţii, aşa cum spun ei”, a explicat Mihart.

În cursul zilei de sâmbătă reprezentanţii conducerii minei vor discuta cu cei zece protestatari şi se va încerca medierea conflictului.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles