Grecia şi Irlanda vor intra în faliment?

Investitorii îşi pierd tot mai mult încrederea în ceea ce se numeşte “zona euro”. În prima zi de desfăşurare a Forumului Economic Mondial de la Davos, Bloomberg Global a efectuat un sondaj care a evidenţiat faptul că 59% dintre investitorii chestionaţi cred că cel puţin o ţară va părăsi zona euro până în 2016″.

11% dintre respondenţi cred că cel puţin o ţară va ieşi din zona euro în următoarele 12 luni.

Părerile asupra posibilităţii ca Portugalia să intre în faliment au fost împărţite, iar cei mai mulţi şi-au exprimat încrederea în Spania.

47% dintre cei chestionaţi cred că există probabilitatea ca Potrugalia să nu îşi mai poată achita obligaţiile de plată, în timp ce 48% cred că acest lucru este puţin probabil. Două treimi dintre investitori nu văd Spania în faliment.

Previziunile sunt sumbre pentru Grecia şi Irlanda, ţări care au beneficiat deja de infuzii de capital şi care se confruntă totuşi cu probleme fiscale grave: deficite bugetare uriaşe, datorie publică la niveluri record, toate pe fondul unei contracţii a economiei.

Cei mai mulţi analişti cred că vor asista la intrarea în incapacitate de plată a celor 2 ţări, Grecia şi Irlanda.
Grecia pare a fi cea mai afectată ţară de perspectiva default-ului, cred trei sferturi dintre respondenţi, în timp 53% văd Irlanda în această situaţie.

Sursa: Bloomberg, Money ro.

What Next?

Related Articles