Grecia: Parlamentul a oferit un vot de incredere guvernului condus de Giorgios Papandreou

Giorgios Papandreou - premierul Greciei. foto wikipedia

In urma votului din Parlamentul de la Atena, desfăşurat în noaptea de vineri spre sâmbătă, premierul elen, Giorgios Papandreou, a obţinut încrederea Parlamentului, votul de încredere fiind esenţial pentru ratificarea acordului european de salvare a Greciei şi reducere a datoriilor ţării.

Preşedintele de şedinţă a anunţat că 153 dintre cei 298 de deputaţi prezenţi au votat în favoarea guvernului, în timp ce împotrivă au votat 145 de parlamentari. .

Premierul Giorgios Papandreou a cerut votul de încredere luni, după ce şi-a anunţat intenţia de a convoca un referendum privind planul de salvare, la care a renunţat însă după trei zile, ca urmare a panicii create pe pieţele financiare şi a presiunilor exercitate asupra sa de ceilalţi lideri europeni.

Premierul elen, Giorgios Papandreou, a cerut vineri seară formarea unei coaliţii guvernamentale “mai largi” pentru a asigura susţinerea acordului european de reducere a datoriilor Greciei.

“Votul de încredere este un mandat pentru un acord politic mai larg în vederea susţinerii acordului european”, a spus Papandreou, înainte de votul din Parlament, adăugând că “este necesar un sprijin mai larg şi onest”.

El a afirmat că acordul european de salvare financiară a Greciei, adoptat în noaptea de 26 spre 27 octombrie la Bruxelles, este “determinant pentru viitorul ţării” şi este “poate ultima şansă” de evitare a falimentului ţării.

Papandreou a apreciat însă că organizarea alegerilor anticipate solicitată de opoziţie ar fi “echivalentă cu o catastrofă”.

Giorgios Papandreou a mai spus că partidele politice din Grecia trebuie să coopereze pentru “a proteja poporul”, iar acordul de salvare european reprezintă “o prioritate naţională”.

El a afirmat că acordul “asigură securitate şi siguranţă şi garantează poziţia Greciei în Europa”, potrivit BBC News Online.

“Un acord care ne permite să ştergem o mare parte a împrumuturilor noastre şi să plătim dobânzi foarte mici pentru acestea. Ne uşurează mult drumul în următorii ani”, a spus Papandreou, într-o intervenţie în faţa Parlamentului, care urmează să dea un vot de încredere în Guvern.

Premierul elen a explicat şi motivul pentru care a propus convocarea unui referendum privind planul de salvare, apreciind că “ar fi fost mai bine ca poporul grec să decidă soarta ţării”.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles