Grecia nu a scăpat de ameninţarea falimentului

Grecia si moneda euro. foto dcnews.ro

Grecia se află în prag de faliment, sufocată fiind mult prea multe datorii. Pentru ca acest faliment să nu se producă, numeroşi experţi propun o parţială ştergere a datoriilor Greciei. Această idee se pare că a fost acceptată inclusiv de diferite bănci – creditorii privaţi, potrivit Deutsche Welle.
O astfel de mişcare ar uşura efortul financiar pe care îl fac contribuabilii ţărilor care ajută Grecia.

“Avem undă verde din partea UE să ajungem la un compromis cu sectorul privat”, a declarat ministrul de finanţe grec, Evangelos Venizelos, citat de Deutsche Welle.

În paralel însă cu acest optimism, cererile pe care zona euro le are la adresa Greciei sunt din-ce-în-ce mai aspre.
Concret, este vorba despre dobânda la obligaţiunile de stat greceşti care vor fi tranzacţionate după o eventuală iertare parţială de datorii a statului elen.
În timp ce asociaţia băncilor ar dori o dobândă de 4 procente, importante state din UE, dar şi FMI-ul vorbesc despre un procent de maximum 3,5 la sută.

Creditorii Greciei doresc însă aprofundarea programelor de restructurare a sistemului bugetar elen, condiţionând astfel acordarea unei noi tranşe din ajutorul financiar acordat Atenei.

Germania consideră că rezultatele măsurilor luate de Grecia sunt insuficiente şi că nivelul cheltuielilor publice este în continuare prea mare.
Garantarea “în scris” a reformelor este cu atât mai dorită de statele din zona euro şi de creditorii Greciei, cu cât actualul premier, tehnocratul Lucas Papademos, deţine doar temporar şefia guvernului.
Despre O posibilă re-extindere a Fondului european de salvare – idee susţinută de premierul italian Monti şi de directorul FMI, Christine Lagarde, ministrul german de finanţe spune că acest lucru este exclus.
“O extindere a acestui fond nu are nici un fundament în realitate”, a declarat Wolfgang Schäuble.

 

Sursa: Deutsche Welle 

What Next?

Related Articles