Grecia intenţionează sa reducă cu 20% salariile şi numărul de bugetari

Salonic Grecia protest antiguvernamental pe 10 septembrie 2011 foto internationalviewpoint.org

Pentru a putea primii o nouă tranşă, de 8 miliarde de euro, din împrumutul de la FMI şi UE, Grecia a promis negociatorilor UE, FMI şi BCE că va reduce cu 20% salariile din sectorul public şi va diminua cu o cincime numărul de angajaţi ai statului până în 2015.

Executivul elen are în vedere un plan de înfiinţare a unei “rezerve de angajaţi”. Planul prevede ca 30.000 de angajaţi să fie transferaţi în această rezervă, echivalentă cu şomajul tehnic, până la sfârşitul anului. Aceştia urmează să primească 60% din salariu timp de un an, după care vor fi concediaţi.

Guvernul nu a anunţat, încă, modul în care va funcţiona programul, dacă va fi folosit pentru eliminarea angajaţilor mai tineri sau a pentru a accelera retragerea celor care se apropie de vârsta de pensionare.

Oficialii europeni încearcă să evite un faliment al Greciei, care ar avea un puternic impact negativ asupra băncilor europene, ar afecta perspectivele zonei euro şi ar putea împinge lumea într-o nouă criză financiară.

Negociatori de la FMI, UE şi BCE au revenit la Atena în ultima săptamână. Reprezentanţii UE, FMI şi BCE vor asigurări că planul va fi implementat rapidl.

De altfel, ministrul grec de finanţe, Evanghelos Venizelos, a anunţat deja că Grecia va primi o nouă tranşă de împrumut – cea de-a sasea – de la UE şi FMI şi a exclus perspectiva intrării Greciei în incapacitate de plată.

sursa: MEDIAFAX; AGERPRES

What Next?

Related Articles