Grecia încă nu are un nou ajutor financiar aprobat, iar grecii au declanşat greva generală

Miniştrii de Finanţe ai ţărilor din zona euro nu au reuşit să cadă de acord asupra unui nou pachet financiar de sprijinire a Greciei.

Potrivit estimărilor, Grecia ar mai avea nevoie de alte 90 până la 120 de miliarde.

Miniştrii de Finanţe din zona euro se întâlnesc într-o nouă şedinţă de criză programată să se desfăşoare duminică.

Cele mai vii controverse le-a declanşat solicitarea Germaniei, de implicare a unor creditori privaţi cum ar fi băncile sau societăţile de asigurări.

Grecia nu reuşeşete să-şi rezolve problemele financiare, în ciuda pachetului de ajutor dotat cu 110 miliarde de euro, care i-a fost aprobat în 2010 de UE, statele zonei euro şi FMI.

În acest timp în Grecia se desfăşoară o grevă generală de 24 de ore care paralizează întreaga ţară. Astfel grecii protestează faţă de măsurile radicale de economisire ale guvernului. Transportul feroviar, maritim şi rutier este paralizat, ministerele, băncile şi companiile de stat rămân închise. Medicii nu tratează decât cazurile urgente. La radio şi televiziune nu se difuzează buletine de ştiri şi nici emisiuni de actualitate. Pentru a nu prejudicia turismul, coordonatorii de zboruri nu iau parte la grevă. În faţa Parlamentului de la Atena s-au adunat numeroşi oameni iar pentru după-amiază sunt anunţate mai multe demonstraţii de proporţii.

În răstimp, guvernul socialist condus de Giorgos Papandreu, se confruntă cu noi presiuni. Un deputat al partidului de guvernământ s-a declarat independent, astfel că majoritatea pe care se sprijină guvernul în legislativ a scăzut la o diferenţă de doar patru mandate.

sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles