Germania vrea să recruteze tineri din ţările europene aflate în criză

Pentru a preveni un deficit al forţei de muncă din Germania, guvernul german intenţionează să lanseze o campanie de angajare a tinerilor europeni din ţări aflate în criză.

Reprezentanţi ai partidului creştin-democrat (CDU) al cancelarului german, Angela Merkel, au înfiinţat un grup de experţi pentru a studia modalităţile de a atrage tinerii să vină să se instaleze în Germania.

“Este mai bine să importăm mână de lucru din Europa decât să schimbăm legile privind imigraţia din alte regiuni ale lumii”, a apreciat Max Straubinger, un responsabil cu probleme sociale din cadrul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliatul bavarez al CDU.

Se pare că ţintele preferate de germani ar fi Spania şi Portugalia.

Merkel ar putea aborda subiectul imigraţiei tinerilor la următoarele întâlniri interguvernamentale cu Spania, potrivit Der Spiegel.

Numărul şomerilor din Spania este în prezent de 4,1 milioane, cu puţin sub 20% din populaţie.

În Germania, rata şomajului era de 7,7% în 2010, dar economiştii şi Guvernul mizează pe o nouă diminuare a numărului de şomeri anul acesta, la 2,9 milioane în medie, pe fondul redresării economice puternice.

Un studiu al Agenţiei naţionale pentru muncă, publicat vineri, evoca la rândul său o scădere cu 6,5 milioane de persoane a populaţiei active din Germania până în 2025, din cauza îmbătrânirii, ceea ce va spori nevoia de mână de lucru.

În prezent, deja o persoană din cinci care trăiesc în Germania este străină sau de origine străină, acestea fiind în special originare din Turcia, Europa de Est, Italia şi Grecia.

Iniţiativa germană poate constitui un avantaj şi pentru tinerii români interesaţi în a emigra în ţări care le pot asigura un nivel de dezvoltare personală mult superior celui din România, mai ales în contextul neputinţei administraţiei de la Bucureşti de a recruta şi promova elitele din propria societate..

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles