Germania şi Franţa propun o integrare mai puternică pentru a se putea trece peste criză

Intalnirea de la Berlin dintre cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy 9 oct 2011 foto BBC

În urma întâlnirii de duminică dintre Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy de la Berlin aceştia au promis un plan “rapid” de rezolvare a crizei datoriilor suverane din Zona Euro.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anunţat într-o conferinţă comună de presă, “răspunsuri durabile, globale şi rapide înainte de sfârşitul lunii”, pentru ca “Europa să ajungă la G20 unită şi cu problemele rezolvate”.

Angela Merkel a precizat că Parisul şi Berlinul sunt “decise să facă tot ce este necesar pentru recapitalizarea băncilor, pentru a asigura creditarea economiei”.

“Acordul este complet” între cele două ţări asupra acestui subiect, a spus şi Sarkozy, insistând asupra “poziţiilor perfect comune”.

Merkel a promis că băncile celor două state vor fi tratate “după aceleaşi criterii”.

Prima etapă: băncile europene, fragilizate de criza datoriilor şi care trebuie întărite, înainte de a impune o nouă salvare costisitoare a Greciei.

Germania şi Franţa au opinii diferite asupra modului de recapitalizare a băncilor din Europa, cu cele 100 de miliarde până la  200 de miliarde de euro pentru a rezista la criza datoriei suverane. Parisul consideră că trebuie utilizat fondul de salvare din zona euro – Fondul european de stabilitate financiară (FESF) – pentru recapitalizarea băncilor proprii, în timp ce Berlinul insistă ca fondul să fie utilizat ca o ultimă soluţie.

A doua etapă: reforma tratatelor europene. Franţa şi Germania vor propune “modificări importante” ale tratatelor europene, potrivit lui Sarkozy, care s-a pronunţat pentru o mai mare “integrare a Zonei Euro”.

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, au declarat că scopul este o mai strânsă şi puternică cooperare în domeniul economic şi financiar între ţările din zona euro.

Angela Merkel adaugat ca “scopul este o cooperare mai stransa între ţările din Zona Euro”, pentru a evita derapajele bugetare.

Cei doi lideri europeni au afişat unitatea de vederi asupra necesităţii de a întări mecanismul european de salvare FESF, destinat să vină în ajutorul ţărilor supra-îndatorate.

Fondul “trebuie să aibă mijloacele de acţiune”, a spus Merkel, deschizând astfel calea unei noi reforme tehnice a acestui instrument.

Franţa prezidează în 2011 reuniunea G20 a grupului ţărilor cele mai bogate şi ale principalelor economii emergente, care se vor reuni la Cannes în 3 si 4 noiembrie. Deja preşedintele american Barack Obama a cerut un plan european de actiune pentru rezolvarea acestei crize afirmând că economia americană poate fi afectată grav de problemele economice din Europa.

sursa: BBC

What Next?

Related Articles