Germania își avertizeză cetățenii care circulă în Turcia

Tensiuni între Germania șți Turcia foto The New York Times

Tensiuni între Germania șți Turcia foto The New York Times

Germania îşi avertizează cetăţenii care doresc să călătorească în Turcia să o facă cu precauţie. Berlinul a anunţat că ar putea opri acordarea de asigurări de călătorie cetăţenilor din această categorie şi totodată este pregatită să rupă şi cooperarea pe plan economic cu Turcia.

Ministrul de externe al Germaniei, Sigmar Gabriel s-a întors de urgenţă din vacanţă pentru a anunţa că în Turcia au fost arestaţi mai mulţi activişti pentru drepturile omului printre care şi un cetăţean german. “Ne vom reorienta politica externă către Turcia” a declarat acesta.

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cevusoglu, ca răspuns la aceste afirmaţii  acuză Germania pentru că adaposteşte terorişti membrii ai grupului kurd P.K.K. şi adepţilor loiali ai profetului Fetullah Gullen, unul dintre suspecţii principali în încercarea de lovitură de stat care a avut loc anul trecut în Turcia.

Anul trecut, preşedintele Turciei, dl. Erdogan a dispus arestarea unui comediant german pe motiv că acesta îşi bate joc de el prin munca lui de comediant. În acest an, Erdogan a acuzat dinou Turcia pentru că promovează tactici naziste prin încercarea de a bloca aliaţii lui Erdogan de a face campanie împotriva votanţilor turci rezidenţi în Germania. De când a avut loc lovitura de stat, tot mai mulţi oficiali şi diplomaţi turci au cerut azil politic în Germania.

Luna trecută Germania a anunţat că îşi va retrage trupele de la o bază militară din sudul turciei după ce unor avocaţi şi oficiali germani nu le-a fost permis să viziteze baza militară. Tensiunile au ajuns la un nivel mai mare în această saptamană când un cetaţean german, Peter Steudtner a fost reţinut împreună cu alte cinci persoane. Aceştia au fost arestaţi în timp ce luau parte la un seminar pe teme de securitate digitală şi mai apoi acuzaţi că au legături cu gruparile teroriste.

Germania anunţă că va continua cu măsuri mai drastice, inclusiv tăierea ajutorului financiar pentru Ankara, în contextul în care aceştia tind să intre în Uniunea Europeană. Cetăţenii germani care călatoresc în Turcia sunt sfătuiţi să se înregistreze imediat la ambasada germană, chiar şi pentru călătoriile scurte. Experţii în domeniu declară despre această situaţie că tensiunile dintre cele două ţări au ajuns intr-un punct fără loc de întoarcere.

 

Ovidiu Lăpuşte, InfoMondo

sursa: The New York Times

What Next?

Related Articles