Germania: 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Berlinul sărbătoreşte pe 9 noiembrie 20 de ani de la căderea Zidului, pagină de istorie ce avea să marcheze sfârşitul Războiului Rece şi să anunţe reunificarea Germaniei, şi ulterior, chiar a Europei.


Reprezentanţii celor patru mari puteri care au ocupat militar Germania după înfrângerea sa în 1945 – Statele Unite, Rusia, Marea Britanie şi Franţa – vor fi prezenţi la evenimentele ce se vor desfăşura la Berlin.

Ei se vor alătura luni seara unei mulţimi de aproximativ 100.000 de persoane, la Poarta Brandenburg. Această poartă reprezintă simbolul Berlinului, pe unde trecea “Zidul Ruşinii”, construit în 1961 pentru a-i împiedica pe cetăţenii Germaniei comuniste (RDG) să fugă în vest.

Secretarul american de stat, Hillary Clinton, sosită în Germania duminică, 8 noiembrie, a cerut un “parteneriat mai puternic” între Statele Unite şi Europa “pentru a dărâma zidurile secolului al 21-lea” şi a lupta în special împotriva opresiunii religioase a talibanilor.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, va participa la festivităţi alături de ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, care a decis atunci să nu reprime mişcările de reformă şi a permis statelor-satelit ale URSS-ului să îşi regăsească libertatea.

Actualul cancelar german, Angela Merkel (fost cetăţean al Germaniei de Est) urmează să comemoreze evenimentul trecând pe la fostul post de frontieră din Bornholmer Strasse, împreună cu Gorbaciov şi fostul preşedinte polonez Lech Walesa, liderul sindicatului Solidaritatea, primul care s-a opus regimului comunist.

Împreună cu aceştia, ea va asista la căderea unui lanţ de domino, format din coloane de 2,5 metri, decorate de artişti şi tineri din întreaga lume.

 

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles