Geona a alcatuit decalogul miciunilor basesciene

Mircea Geoană (un alt politruc de pe scena politică românească) a postat pe blogul său (căci acum aşa e la modă) “Decalogul minciunilor” băsesciene.
Pentru ilustrare, reproducem mai jos topul celor zece minciuni marca a la Băsescu. De fapt, Geonă nu le numeşte “minciuni” ci “adevăruri omise intenţionat”.

 

“Întrucât nu am nicio iluzie că va face vreodată acest lucru (n.r. spune M. Geonă), voi expune în continuare doar câteva dintre adevărurile pe care Traian Băsescu le-a omis în mod intenţionat:

1. Să  nu spui niciodată că există  şi a treia cale.

Marea minciună  pe care îşi clădeşte Traian Băsescu toate declaraţiile publice este că astăzi nu avem de ales decât între creşterea taxelor şi tăierea pensiilor. Există însă şi o a treia cale, de care Traian Băsescu nu vrea să vorbească. Iar aceasta este închiderea robinetelor prin care se scurg banii publici spre firmele de partid. 

2. Când nu ai un vinovat, găseşte-l tu primul.

Statul clientelar este produsul regimului Traian Băsescu. Într-adevăr, România a devenit în ultimii 5 ani şi jumătate un stat clientelar. Dar clientela este portocalie. Profitorii acestui stat nu sunt nici pensionarii nici bugetarii. Sunt cohortele de membri PDL angajaţi în instituţiile statului începând cu 2005 şi legiunile de firme de partid specializate în deturnarea fondurilor publice. 

3. Vino primul cu explicaţiile, înainte să vină ceilalţi.

În 2004, cheltuielile cu aparatul bugetal erau de 17 mld. Lei, iar astăzi sunt 43,6 mld lei. Însă explicaţia nu este legată de creşterea salariilor – care nu au făcut decât să ţină pasul cu mediul privat – ci în primul rând de suprapopularea instituţiilor publice cu oameni angajaţi pe criterii politice. Atât la nivel central cât şi la nivel local, PDL a aplicat strategia angajării tuturor membrilor de partid. 

4. Repetă  cât mai des „pensionarii sunt asistaţi social”.

În mod deliberat, Traian Băsescu întreţine confuzia între pensie şi asistenţă socială atunci când spune că se cheltuiesc 36% „pe social”. Pensiile sunt un drept câştigat şi nu un favor pe care Guvernul îl face bătrânilor. Prin urmare, acestea nu pot fi considerate ca bani de asistenţă socială. Cheltuielile cu asistenţa socială nu au depăşit 4,5% din buget, incluzând aici şi alocaţiile copiilor. 

5. Nu da exemple când nimeni nu le cere.

Peste tot în Uniunea Europeană, sistemul de asigurări de pensii este susţinut prin transferuri de la bugetul de stat, de regula din banii încasaţi din TVA. Iată un exemplu care ar fi fost bine venit în expunerea lui Traian Băsescu. 

6. Deturnează  atenţia de la ce e cu adevărat important.

Faptul că multe dintre pensionările pe caz de boală sunt frauduloase nu îşi are locul în discuţia de fond. Să fie verificate şi cine nu are dreptul la astfel de pensie – care oricum este mult mai mică decât cea normală – să nu o mai primească. Tăierea cu 15% a pensiilor nu poate fi motivată sub nicio formă de existenţa unor astfel de cazuri. Este ca şi cum ai suspendat toate permisele auto pentru că unii şoferi trec pe roşu.

7. Vinovaţii nu sunt niciodată  prea puţini

Problema ajutoarelor „nejustificate” este similară cu cea a pensionării bolnavilor închipuiţi. Dacă sunt nejustificate, atunci să nu se mai acorde. Nimeni nu contestă acest imperativ. Întrebarea este în continuare de ce scad pensiile şi salariile? Iar răspunsul nu poate fi în niciun caz în situaţiile particulare de fraudare a sistemului. De asemenea, cazurile de oameni care încasează ajutorul de şomaj şi au în acelaşi timp contract de muncă sunt cazuri penale. Dacă Inspecţia muncii nu şi-a făcut datoria, atunci să fie sancţionaţi cei care au fost numiţi politic în acele funcţii. În niciun caz pensionarii. 

8. Nicio minciună  fără cifre!

Traian Băsescu a spus că, din banii de la FMI şi CE, 7,1 mld euro au mers la BNR pentru consolidarea rezervei nationale şi 4,91 mld au mers la bugetul de stat, pentru acoperirea deficitului pe anul trecut. Citez: „s-au făcut cheltuielile de funcţionare a instituţiilor statului”. Adică s-au plătit pensii şi salarii de 5 miliarde de euro în mai puţin de jumătate de an? Nicidecum. Din 5 miliarde de euro ar fi ajuns banii pentru pensiile tuturor celor 6 milioane de pensionari, timp de doi ani şi jumătate. Altceva s-a întâmplat cu acei bani şi cu restul miliardelor de euro împrumutate de la băncile private. S-au risipit pe lucrări cu dedicaţie şi pe alte afaceri portocalii care i-au asigurat lui Traian Băsescu fonduri de campanie colosale şi zeci de mii de voturi cumpărate pe bani grei. 

9. Prefă-te că  îţi pasă!

Este foarte bine că  Traian Băsescu îşi donează salariul pe care oricum nu îl merită. Cred însă că milioanele de pensionari ar fi vrut mai degrabă ca preşedintele să-şi merite salariul decât să-l cedeze melodramatic în faţa camerelor de filmat. Pana atunci, Traian Băsescu se comportă ca un functionar care ia şpagă în avans şi, când dacă nu face ceea ce a promis, dă şpaga înapoi. 

10. Să  nu-ţi asumi nimic. Să nu recunoşti nimic. Să  nu semnezi nimic.

Ideea că dacă programul eşuează responsabilitatea este a Guvernului şi a Parlamentului arată încă o dată, dacă mai era nevoie, că Traian Băsescu fuge de răspundere cu laşitatea unui om care nu a făcut nimic în politică şi este pregătit să nu facă vreodată ceva. 

 

 

Sursa: blog Mircea Geoana

What Next?

Related Articles