Gazprom adoptă o nouă strategie vis-a-vis de exportul de gaze naturale?

Sediul Gazprom

Deţinerea de resurse energetice şi controlul exercitat asupra acestora este una dintre priorităţile politicilor internaţionale. Cu alte cuvinte, cine deţine resurse – de gaze naturale, de petrol, de minereuri – şi cine le şi controlează şi gestionează, are un grad ridicat de independenţă energetică.
Orice stat independent din acest punct de vedere şi care mai are, pe de-asupra, şi surplus, poate “face jocurile” (sau o parte dintre ele), la nivel internaţional.
Rusia este unul dintre actorii principali care se poate lăuda că poate face o parte din jocuri. Zăcămintele de gaze naturale sau de petrol pe care le controlează îi conferă această primordialitate. În acest sens, Rusia este angrenată în exploatarea şi comercializarea unor cantităţi uriaşe de gaze naturale – resursă energetică de care Europa are mare nevoie. Deşi este parte în cadrul unor proiecte ce vizează construirea unor gazoducte (South Stream,North Stream sau Blue Stream). Grupul rusesc Gazprom ar putea renunţa la planurile de construcţie a unui gazoduct care să deservească zăcământul uriaş Shtokman descoperit în Marea Barents.
“Gazprom s-ar putea concentra pe producerea de gaze naturale lichefiate (GNL), care pot fi transportate mai uşor”, a declarat directorul general adjunct al gigantului rus, Alexander Medvedev.
În această iarnă, companiile europene au reclamat faptul că Gazprom – care asigură un sfert din consumul Europei – nu a răspuns afirmativ solicitărilor pentru creşterea cantităţilor livrate în perioada de vreme foarte rece.
Grupul rus a arătat atunci că nu poate acoperi toată cererea suplimentară.

Vladimir Putin, care va fi învestit în mai în cel de-al treilea mandat de preşedinte, a declarat în luna martie că “Rusia ar trebui să se îndepărteze de dependenţa financiară de livrările de gaze naturale către Europa prin conducte”.
Totodată, Putin consideră că “Gazprom ar trebui să se extindă în sectorul gazelor naturale lichefiate super-răcite, care pot fi livrate pe mare atât în Europa, cât şi către Orientul Mijlociu şi Asia, fără constrângeri legate de infrastructură”, citează MEDIAFAX
Potrivit reglementărilor fiscale în vigoare, gazele naturale lichefiate ar fi pentru Rusia o variantă mai bună decât construcţia unui gazoduct, din moment ce toate proiectele GNL din Rusia sunt exceptate de la plata accizei pe export.

Gazprom a redus estimările privind volumul gazelor exportate către Europa în acest an prin gazoducte, din cauza tranziţiei către modalităţi alternative de livrare, precum GNL.
Preţul mediu al gazelor exportate de Gazprom către clienţi din Europa ar urma să crească în acest an la 415 dolari pe 1.000 metri cubi, de la 384 dolari în 2011.

Vânzările către clienţi din UE generează circa jumătate din veniturile Gazprom.

What Next?

Related Articles