Gaza – ajutor umanitar turcesc după acordul cu Israelul

 

semiluna rosie. foto karadeniz

semiluna rosie. foto karadeniz

Gaza a primit primul ajutor umanitar turcesc după întelegerea dintre Israel şi Turcia. Ajutorul din Turcia a sosit în Gaza prin Israel, luni, la o săptămână după ce Israelul şi Turcia au anunţat că vor pune capăt celor şase ani de necooperar şi vor normaliza relaţiile.
Aproximativ 11.000 de tone de mărfuri, constând în îmbrăcăminte, medicamente, jucării destinate locuitorilor din teritoriul palestinian, au fost transportate cu vaporul către portul israelian Ashdod de către o navă turcească.

Sub supravegherea organizaţiei umanitare turce “Semiluna Roşie”, primul transport de aproximativ 500 de camioane încărcate cu mărfuri au intrat în Fâşia Gazei – teritoriu controlat de islamiştii Hamas – trecând prin Kerem Shalom din Israel.

Relaţiile dintre Israel şi Turcia se răciseră după ce marina israeliană a luat cu asalt o navă turcească în mai 2010 provocând blocada navală a Israelului din Gaza şi a ucis 10 activişti turci în timpul luptei de la bord.

“Acesta este primul transport după acordul încheiat între guvernele Turciei şi Israelului”, a declarat Kerem Kinik, preşedinte al “Semilunii Roşii” din Turcia, care s-a aflat în Gaza pentru a supraveghea distribuirea mărfurilor. El a declarat că Turcia va oferi “asistenţă umanitară continuă şi în mod regulat”.

 

Sursa :REUTERS

Zinca Răzvan-Petru

What Next?

Related Articles