G7 şi UE sancţionează dur Rusia datorită acţiunilor sale din Ucraina

G7 si UE adoptand sanctiuni impotriva Rusiei 30 iulie 2014 foto cbc.ca

G7 si UE adoptand sanctiuni impotriva Rusiei 30 iulie 2014 foto cbc.ca

La o zi după ce SUA şi Uniunea Europeană au adoptat sancţiuni împotriva Rusiei, ţările G7 au declarat că Moscova are în continuare posibilitatea de a alege calea de-escaladare a situaţiei din Ucraina, ceea ce ar conduce la eliminarea acestor sancţiuni.

Liderii celor mai dezvoltate economii  ale lumii au condamnat acţiunile Rusiei de a destabiliza Ucraina şi au avertizat cu adoptarea unor sancţiuni mai aspre în cazul în care Rusia nu reuşeşte să adopte o atitudine care să conducă la de-escaladarea tensiunilor din regiune.

Iată textul declaraţiei comune, adoptate în urma summitului de la Washington:

“Noi, liderii din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene, ne exprimăm grava noastră preocupare cu privire la acţiunile continuue ale Rusiei de a submina suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei.

Condamnăm încă odată anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, precum şi acţiunile de destabilizare din estul Ucrainei.

Aceste acţiuni sunt inacceptabile şi încalcă dreptul internaţional.

Condamnăm doborârea avionului Malaysia Airlines Flight 17 şi moartea a 298 de civili nevinovaţi. Cerem o anchetă internaţională promptă, completă, liberă şi transparentă.

Facem apel la toate părţile să stabilească, să menţină şi să respecte pe deplin cererile rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU nr 2166, astfel încât anchetatorii să-şi poată desfăşura munca şi pentru a se putea recupera rămăşiţele pământeşti ale tuturor victimelor şi precum şi bunurile lor personale.

Acest eveniment teribil ar fi trebuit să marcheze o cotitură în acest conflict, impunând Rusiei să suspende sprijinul pentru grupurile armate ilegale din Ucraina, să treacă la securizarea graniţei sale cu Ucraina, şi să oprească creşterea fluxului de arme, echipamente şi militanţi peste graniţă, în scopul de a obţine rezultate rapide şi concrete în de-escaladarea conflictului.

Din păcate însă, Rusia nu şi-a schimbat modul de acţiune.

În această săptămână, am tot anuntat sancţiuni coordonate suplimentare cu privire la Rusia, inclusiv sancţiuni cu privire la anumite companii care operează în sectoarele cheie ale economiei ruse.

Noi credem că este esenţial să se demonstreze de către conducerea Rusiei că trebuie să oprească sprijinul pentru separatiştii din estul Ucrainei şi să participe concret la crearea condiţiilor necesare pentru trecerea la procesul politic de pace.

Rămânem convinşi că trebuie să existe o soluţie politică pentru conflictul curent, care cauzează creşterea numărului de victime în rândul civililor.

Facem un apel pentru o soluţionare paşnică a crizei din Ucraina, şi subliniem necesitatea de a se pune în aplicare planul de pace al preşedintelui Poroşenko fără nici o întârziere. În acest scop, cerem tuturor părţilor să stabilească un termen general de încetare urgentă a focului, autentic şi durabil, pe baza Declaraţiei de la Berlin din 2 iulie, cu scopul de a
menţine integritatea teritorială a Ucrainei.

Facem apel la Rusia să îşi folosească influenţa asupra grupărilor separatiste şi pentru a asigura un control eficient al frontierelor, inclusiv prin intermediul observatorilor OSCE.

Noi sprijinim OSCE şi Grupul de contact Trilateral ca actori centrali în crearea condiţiilor pentru o încetare a focului.

Rusia are încă posibilitatea de a alege calea  de de-escaladare, ceea ce ar duce la eliminarea acestor sancţiuni.

cu toate acestea, în cazul în care nu face acest lucru,  vom rămâne pregătiţi să sancţionăm, şi mai mult costurile acţiunilor sale adverse.”

SUA a aplicat noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, care cuprind extinderea domeniului de aplicare prin includerea a trei sectoare economice cheie: energie, armament şi finanţe.

De asemenea, UE a extins sancţiunile sale, care vizeaza sectorul petrolier, echipamentelor de apărare şi tehnologii sensibile.

 

sursa: Consiliul European, BBC

What Next?

Related Articles