G20, Seul, 2010: s-a convenit crearea unui set de indicatori care să semnaleze riscul unei crize economice

Liderii G20 au convenit crearea unui set de indicatori care să semnaleze din timp riscul producerii unei crize economice. În acest sens, Miniştrii de Finanţe din G20 vor stabili anul viitor un set de indicatori orientativi meniţi să identifice dezechilibrele economice mari, precum şi măsurile de rezolvare a acestora, se arată într-un comunicat al participanţilor.

“Dezvoltarea neuniformă şi amplificatea dezechilibrelor alimentează tentaţia de a renunţa la soluţiile globale în favoarea unor acţiuni necoordonate. Astfel de acţiuni vor înrăutăţi perspectivele tuturor”, potrivit comunicatului summitului G20.

Acordul va transfera atenţia de la disputa dintre SUA şi China referitoare la cotaţia yuanului, întrucât se concentrează pe măsurile tuturor statelor membre ale G20 de a limita dezechilibrele comerciale şi monetare, a declarat preşedintele fără rol executiv al Morgan Stanley în Asia, Stephen Roach.

“Documentul conferă G20 un cadru mai fiabil pentru soluţionarea problemei dezechilibrelor. Este o alternativă mai sigură decât încercarea de a rezolva o chestiune multilaterală printr-o dispută valutară”, a arătat Roach.

Un oficial american a declarat că la întâlnire s-a stabilit ca modificările de curs valutar să aibă loc treptat, el adăugând că Statele Unite sunt încurajate de progresele realizate în privinţa monedei chinezeşti.

Pe de altă parte, reprezentanţii UE în G20 au discutat problema creşterii puternice a costului datoriilor Irlandei.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles