G20, Cannes: decizii luate in timpul summitului

G20 summitul de la Cannes Franta 4 noiembrie 2011

Coordonata principala in jurul careia s-a desfasurat prima zi a summitului G20 de la Cannes a fost legata de incercarea tărilor membre de evitare cu orice preţ extinderea crizei elene.

Declaratii si decizii adoptate:
SUA
– Preşedintele Obama: sunt sigur că Europa este capabilă să se ridice la înălţimea acestor dificultăţi
– Preşedintele Obama a salutat ‘hotărârea’ Beijingului de a mări flexibilitatea ratei de schimb a yuanului, în contextul acuzaţiilor privind menţinerea monedei la un nivel artificial subevaluat pentru stimularea exporturilor Chinei în detrimentul partenerilor săi comerciali.

Germania:
– cancelarul german Angela Merkel a recunoscut că, ‘practic niciuna dintre ţările prezente’, nu a ‘anunţat că doreşte să participe’ la fondul de salvare a zonei euro.

Grecia:
–  a renunţat în mod oficial la proiectul de referendum pentru aprobarea planului de salvare convenit săptămâna trecută, care provocase stupoarea partenerilor europeni din G20

Franta
– preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi-a exprimat dorinţa privind instituirea unei taxe pe tranzacţiile financiare în ţările Uniunii Europene ”începând cu 2012′, fără a obţine unanimitatea în cadrul G20,

Italia:
– seful guvernului italian, Silvio Berlusconi, a făcut apel în mod oficial la FMI pentru o ‘verificare publică’ trimestrială a aplicării măsurilor anticriză în Italia;
– Berlusconi a refuzat o propunere de ajutor financiar din partea FMI, argumentând că ‘nu este necesară';

FMI:
– in privinta Italiei problema este ‘o lipsă de credibilitate a măsurilor care au fost anunţate’, a spus directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Declaratii finale ale summitului G20

– G20 s-a angajat să facă astfel încât ‘resurse suplimentare să poată fi mobilizate repede’ de către FMI.

– Principalele economii ale planetei doresc să promoveze creşterea pe baze durabile depunând eforturi pentru a corecta dezechilibrele economice mondiale.

– China şi Germania se angajează să ia măsuri pentru a-şi susţine cererea internă în scopul de a susţine creşterea mondială, în caz de agravare a crizei.

– Ţările emergente, care au o balanţă comercială excedentară, promit să facă să evolueze modelul lor economic spre o creştere stimulată de cererea internă, pentru a susţine refacerea economiei mondiale şi stabilitatea financiară.

– Comitetul de Stabilitate Financiară (FSB) a publicat lista celor 29 de bănci considerate ‘prea mari pentru a da faliment’ (too big to fail) şi care vor trebui să îndeplinească cerinţe de capital mai stricte. Printre cele 29 de instituţii de creditare considerate de importanţă ‘sistemică’ se află băncile franceze Société Générale, Crédit Agricole, BPCA, BNP Paribas, Dexia, banca italiană UniCredit, grupul olandez ING Bank, banca spaniolă Santander, băncile elveţiene UBS şi Credit Suisse, băncile britanice HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group, Barclays, băncile americane Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of America, Citigroup, băncile germane Commerzbank şi Deutsche Bank, precum şi câteva bănci din Japonia şi China.

– Franţa, care asigura preşedinţia G20 din noiembrie 2010, a predat vineri ştafeta Mexicului. Preşedintele mexican, Felipe Calderon, a anunţat la sfârşitul summitului de la Cannes că refacerea stabilităţii economice pentru a porni pe calea creşterii va fi prioritatea preşedinţiei mexicane a G20, a informat EFE. Celelalte patru obiective ale acestei preşedinţii vor fi comerţul internaţional, reglementarea financiară, siguranţa alimentară şi lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentru o creştere sustenabilă.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles