Funcţionarea Serviciului diplomatic extern al UE – în pericol

Catherine Ashton. Şefa diplomatiei europene.foto agerpres.ro

Reprezentanţii oficiali a douăsprezece state membre UE au declarat că birocraţia stufoasă şi şi managementul deficient împiedică eficienţa serviciului diplomatic extern al UE, structură nou-înfiinţată în urmă cu un an.
Miniştrii de Externe din Belgia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ţările de Jos, Polonia şi Suedia au specificat aceste probleme într-un raport informal de trei pagini emis pe data de 8 decembrie, potrivit EUObserver.

Într-un limbaj politicos, textul raportului evidenţiază ciocnirea pe diferite probleme între Comisia Europeană şi Serviciul European pentru Acţiune Externă (SEAE), defectuosul management întreprins de Catherine Ashton în cazul reunilor inter-ministeriale şi neglijenţa de care dă dovadă.

În conformitate cu dispoziţiile actuale, structura condusă de Ashton este responsabilă pentru elaborarea politicii externe a UE şi pentru gestionarea relaţiilor externe comune cu ţările non-UE, prin intermediul a 140 delegaţii străine.

Comisia Europeană este responsabilă cu finanţarea derulării programelor comune cu alte state non-UE şi cu finanţarea muncii de zi-cu-zi a SEAE, cum ar fi asigurarea infrastructurii necesare desfăşurării acestei munci.

Mai mult decât atât, ambasadori străini aflaţi în subordinea lui Ashton sunt nevoiţi ţină contabilitatea privind cheltuielile  deşi ei nu au nicio putere de decizie în acest sens.

Aproximativ 60 de persoane din staff-ul SEAE şi-au dat demisia de pe posturile ocupate deoarece nu beneficiază nici de cele mai elementare instrumente necesare desfăşurării muncii lor.

Sursa: EUObserver

What Next?

Related Articles