Franţa îşi continuă intervenţia antiteroristă din Mali

harta Mali

Declanşată vineri 11 ianuarie, intervenţia armatei franceze împotriva islamiştilor din Mali, îşi continuă progresia chiar dacă replica acestora a aost mai dură decât se aştepta, iar comunitatea internaţională caută o soluţie politică. Franţa a intervenit în Mali la cererea autorităţilor din
Bamako, în urma unei ofensive islamiste înspre sud.

Armata franceză a intervenit vineri în Mali alături de forţele militare ale acestei ţări pentru a opri ofensiva grupărilor islamiste, printre care se numără şi Al-Qaida din Maghrebul Islamic (Aqmi), şi pentru a recuceri teritoriile aflate sub controlul acestora. Intervenţi a avut pentru a opri ofensiva grupărilor islamiste către capitala Bamako şi pentru a recuceri nordul ţării aflat sub controlul acestora. Nordul Mali se află de la începutul lui 2012 sub ocupaţia grupurilor armate jihadiste, devenind un sanctuar pentru Al-Qaida în Maghrebul islamic (Aqmi).

Operaţiunea franceză a fost denumită “Serval”, de la numele unei mici feline din deşert, a declarat amiralul Edouard Guillaud, şeful Statului Major al armatei. El a precizat că există un comandament la “nivel tactic” cu sediul în Mali şi un comandament “strategic” la Paris, alături de ministrul Apărării şi preşedintele republicii”.

Un ofiţer francez (pilot de elicopter) a fost rănit mortal, în cadrul unui raid cu elicoptere “împotriva unei coloane teroriste” ce se îndrepta spre două oraşe din partea de sud a Mali.

Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, a declarat că armata franceză efectuează raiduri aeriene permanente pentru lichidarea’ grupărilor islamiste înarmate. Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a declarat sâmbătă că raidurile aviaţiei franceze au oprit înaintarea islamiştilor în centrul ţării.

Preşedintele francez Francois Hollande şi-a reunit din nou duminică, în a treia zi a intervenţiei în Mali, Consiliul apărării. La această reuniune desfăşurată la Palatul Elysee, a treia în decurs de trei zile, au participat ministrul apărării, cel de externe, cel de interne, şeful Statului Major al armatei şi şeful serviciilor secrete.

Şeful statului francez a afirmat sâmbătă că intervenţia în Mali ‘nu are alt scop decât lupta împotriva terorismului’ şi ‘din acest motiv acţiunea este sprijinită de comunitatea internaţională şi salutată de toate ţările africane’. El a precizat că misiunea armatei franceze în Mali constă în ‘pregătirea unei forţe africane de intervenţie’.

Patru avioane de luptă franceze Rafale au bombardat duminică poziţiile rebelilor islamişti din apropierea oraşului Gao, din nordul statului Mali. Atacul a vizat bazele islamiste şi a forţat insurgenţii să fugă.

Duminică, o sursă AFP din anturajul şefului de stat a  declarat că pregătirea luptătorilor islamişti e foarte bună: “Iniţial, puteam crede că este vorba de câţiva soldaţi la bordul unor Toyota cu ceva arme. S-au dovedit în realitate bine echipaţi, bine armaţi şi bine antrenaţi”,adăugând că grupurle islamiste “au recuperat din Libia armament modern sofisticat,
mult mai puternic şi eficace decât ne puteam imagina”. “Ceea ce ne-a surprins cel mai tare a fost modernitatea echipamentului lor, antrenamentul şi capacitatea lor de a le utiliza”, a afirmat aceaşi sursă.

Poziţii internaţionale

ONU

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni luni 14 ianuarie pentru a discuta cu privire la Mali la cererea Franţei. Această reuniune se va desfăşura ca urmare a unei scrisori trimisă vineri seară în care Franţa informa Consiliul de Securitate cu privire la intervenţia sa în Mali efectuată la cererea Bamako şi care indica că va ţine în continuare consiliul informat.

Pentru aşi justifica intervenţia, Parisul invocă articolul 51 din carta ONU care menţionează “dreptul la legitimă apărare, individuală sau colectivă, în cazul în care un membru al Naţiunilor Unite este obiectul unei agresiuni armate”. Franţa a mai solicitat vineri seară în scrisoarea către Consiliul de Securitate al ONU “accelerarea implementării rezoluţiei 2085″ care autorizează mai ales desfăşurarea Forţei internaţionale de susţinere a Mali (Misma), adoptată la 20 decembrie de către Consiliul de Securitate. Această desfăşurare este prevăzută în etape.

Uniunea Europeană

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat “acţiunea curajoasă a trupelor franceze” în statul african Mali şi a reafirmat sprijinul UE pentru “apărarea integrităţii” acestei ţări în faţa ofensivei grupărilor islamiste.

Marea Britanie

Premierul britanic, David Cameron, l-a contactat sâmbătă seară pe preşedintele francez Francois Hollande pentru a îşi exprima sustinerea faţă de intervenţia militară a Franţei în Mali. În cadrul acestei convorbiri telefonice, Cameron s-a declarat pregătit să pună mijloace de transport
la dispoziţia forţelor militare care luptă împotriva grupărilor islamiste armate din Mali. Premierul britanic a “salutat” într-un comunicat intervenţia armatei franceze care a început vineri, declarându-se “profund îngrijorat de avansul recent al rebelilor ce a sporit câmpul de
acţiune al grupărilor teroriste”.

Germania

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a exclus trimiterea de trupe germane pentru a lupta împotriva islamiştilor din Mali şi a făcut apel la o soluţie politică pentru a se pune capăt violenţelor din această ţară africană. În acelaşi timp, Guido Westerwelle a declarat că Germania va lua o decizie cu privire la eventuala sa participare la o misiune a Uniunii Europene de instruire a forţelor din Mali atunci când va fi pusă în aplicare desfăşurarea unei forţe internaţionale. Ministrul german a făcut totodată apel la o mediere politică pentru soluţionarea conflictului din Mali.

What Next?

Related Articles