Franţa, Germania şi Finlanda au obiecţii faţă de raportul Bulgariei; al României este pozitiv, zice Baconschi

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, în seara zilei de 16 ianuarie, la Realitatea TV, că “Franţa, Germania şi Finlanda au avut obiecţii de fond, vineri, în grupul Sch-Eval, în ceea ce priveşte raportul Bulgariei, în timp ce, în cazul României, raportul este pozitiv, de la A la Z”.
“Acum două zile a fost prezentat în Consiliu raportul ultim al Grupului Sch-Eval pentru România şi Bulgaria. Lucrurile stau destul de clar. În ceea ce priveşte Bulgaria, cu care suntem în pachet, Franţa, Germania şi Finlanda au formulat rezerve de fond cu privire la pregătirea pe frontiera terestră şi cu privire la raportul SIS-SIRENE, deci procesarea datelor în Sistemul Schengen. Şi s-a propus o nouă misiune de reevaluare pe care ţara vecină a acceptat-o şi care va avea loc probabil la mijlocul lunii martie”, a spus Baconschi la Realitatea TV.

El a adăugat că, în ceea ce priveşte România, raportul este unul complet pozitiv, iar Franţa a cerut doar timp pentru a-l examina.

“În ceea ce priveşte România, raportul este pozitiv de la A la Z, numai că, fiind prezentat de experţii Sch-eval în Consiliu, Franţa a formulat o rezervă de examinare. Deci, cu alte cuvinte, a spus: «Vrem să citim raportul în detaliu şi să aprofundăm această analiză, după care vom reveni cu eventuale întrebări». Deci, este o procedură tehnică. Ea va dura probabil până în jurul datei de 21 ianuarie. Pe 28 ianuarie va avea loc o nouă reuniune a Grupului Sch-eval. Însă este îmbucurător faptul că s-a confirmat cu această ocazie ceea ce anticipam, şi anume că totalitatea celor 7 misiuni de evaluare pe teren a dus la concluzii pozitive, şi anume că România este pregătită să-şi asume această responsabilitate”, a explicat ministrul.

Ministrul s-a declarat încrezător că “vecinii bulgari” vor recupera întârzierile pe care le au şi vor obţine “o notă bună la reevaluarea din martie”.

“Principiul evaluării pe baza meritelor individuale ale fiecărei ţări se păstrează în principiu. Noi sperăm ca PE să emită un aviz pozitiv majoritar şi avem mesaje încurajatoare în acest sens. Şi, ulterior, sigur că tot în cadrul Consiliului JAI va fi pregătită decizia politică din Consiliul european. Însă ne mişcăm în interiorul unui calendar realizabil pe durata preşedinţiei ungare”, a comentat Baconschi.

Ministrul a amintit că România a investit un miliard de euro în securizarea frontierelor.

Reprezentantul Franţei din grupul de lucru Schengen (Sch-Eval) a cerut, vineri, în cadrul şedinţei de la Bruxelles, “un timp suplimentar pentru studierea raportului” privind România, procedura de adoptare a documentului urmând să fie continuată, a informat Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Bulgaria şi România nu sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen, au confirmat rapoartele experţilor independenţi prezentate vineri statelor membre ale Uniunii Europene, a declarat o sursă diplomatică europeană, citată de AFP, preluată de MEDIAFAX.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles