Franţa – Germania – Franţa: teroare, terorism, teribilism, dar nu umilinţă!

Nisa, dupa 2 saptamani de la atacul terorist. foto romanianliberaÎn ultimele două săptămâni, Franţa şi Germania au fost locul de desfăşurare a mai multor atacuri teroriste. Obiectivul primordial al acestora a fost acela de a semăna panică, teroare, umilinţă pentru Vechea Europă.

Dacă două din cele 4 atacuri din Germania au fost săvârşite de nişte adolescenţi rebeli, mânaţi de ceea ce este specific acestei vârste:
teribilismul, cele două acte teroriste din Franţa au avut drept “artizani” tineri cu diferite probleme psihice, având însă un numitor comun: apartenenţa la gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS) sau Daesh.

Dacă ar fi să facem o scurtă retrospectivă a ultimelor două săptămâni, ea ar arăta cam aşa:
14 iulie, 2016: Franţa

Un tunisian de 31 de ani, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, rezident de ceva vreme în Franţa, intră cu un camion în mulţimea adunată pe faleza din Nisa să asiste la focul de artificii dedicat zilei naţionale a Franţei. Ucide 84 de oameni, între care mai mulţi copii, şi răneşte peste 180. Ulterior, serviciile franceze de informaţii au descoperit că tunisianul, cu aproximativ 2 săptămâni înainte de atentat, trimisese în ţara sa de origine, Tunisia, bani părinţilor şi fraţilor lui. Tatăl acestuia declarase că a fost “puţin mirat” de banii trimişi de fiul său din Franţa, dar nu s-a întrebat de unde avusese fiul său banii respectivi. În urma percheziţiilor făcute la domiciliul acestuia din Franţa, poliţiştii au găsit dovezi ale aparteneţei lui la Daesh. În cele din urmă, atacul este revendicat de SI.

18 iulie, 2016: Germania

Un tânăr solicitant de azil în Germania atacă, cu un topor şi un cuţit pasagerii dintr-un tren regional. În momentul atacului acesta afirma că era afgan (poliţia germană însă crede că era de origine pakistaneză) şi că era “soldat al grupării Stat Islamic”. El răneşte cinci persoane, dintre care două grav. Este ucis de poliţie. SI revendică atacul.

22 iulie, 2016: Germania

Un adolescent de naţionalitate iraniană, dar născut în Germania, omoară nouă persoane la Munchen, în zona de fast-food a mall-ului Olimpia. După care se sinucide. Adolescentul plănuise atacul timp de un an şi cumpărase arma semiautomată la negru, de la “nişte infractori contactaţi online”, potrivit şefului poliţiei. În acest caz atacul terorist nu este revendicat de SI.

24 iulie, 2016: Germania

Un solicitant sirian de azil în Germania, în vârstă de 27 de ani, se aruncă în aer în faţa intrării la un festival de muzică pop la care participau peste 2.000 de persoane din oraşul german Ansbach. În urma exploziei moare autorul atacului şi sunt rănite 12 persoane, dintre care 3, grav.Ministrul bavarez de Interne declară că sirianul “jurase supunere” SI, grupare care ar fi revendicat atentatul.

26 iulie, 2016: Franţa

Are loc, în plină zi, o luare de ostatici într-o biserică din Franţa, mai exact în comuna Saint-Etienne-du-Rouvray. Preotul este ucis şi o altă persoană este rănită. PreotuL este ucis în mod barbar – i se taie gâtul – de “doi terorişti care au declarat că sunt membri Daesh”.
Unul dintre islamisţi este ucis şi un altul, arestat.

Fie teribilism, fie jihad (“război sfânt de apărare a islamului în faţa necredincioşilor”, de ce sorginte or fi ei), actele de terorism de pe teritoriul a două ţări laice, democrate pot stârni panică, poate chiar teroare, însă nu umilinţă!

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles