Fostul mediator ONU pentru Siria, despre transformarea conflictului din Siria

Siria - Lakhdar Brahimi si al-Assad. foto bbc news

Siria – Lakhdar Brahimi si al-Assad. foto bbc news

Lakhdar Brahimi, fostul mediator ONU pentru Siria, într-un interviu acordat săptămânalului german Der Spiegel,a lansat un avertisment referitor la riscul transformării conflictului din Siria în cea de-a “doua Somalie”.
Totodată, acesta a semnalat pericolul “exploziei întregii regiuni” în cazul în care nu va fi găsită o soluţie, relatează AFP, citată de MEDIAFAX.
“Siria va deveni a doua Somalie. Nu vom asista la o divizare a ţării, aşa cum prezic mulţi, dar Siria va deveni un stat în descompunere, unde vor domina Seniorii războiului”, a avertizat Brahimi.
“Pe termen lung, întreaga regiune va exploda, dacă nu se găseşte o soluţie. Acest conflict nu se va limita la Siria, el destabilizează deja Libanul”, a mai afirmat Brahimi, care a demisionat luna trecută din postul de mediator ONU, după aproape doi ani de eforturi, fără succes, de a pune capăt conflictului.

Fostul mediator ONU a insistat asupra rolului deţinut în conflictul din Siria de gruparea radicală sunnită Statul islamic în Irak şi Levant.

“Gruparea SIIL este activă în Siria şi în Irak. Iordania face eforturi să o contracareze, iar Turcia se confruntă cu aceeaşi provocare. În ultimele trei luni, combatanţii SIIL au comis 100 de atentate în Siria şi 1.000 în Irak”, a explicat fostul mediator ONU.

Diplomatul a avertizat, de asemenea, guvernele occidentale asupra riscurilor ce le comportă războiul din Siria.
“Sunt între 500 şi 600 de francezi, aproximativ acelaşi număr de britanici. Mii de cetăţeni care nu sunt sirieni luptă acolo”, a afirmat Lakhdar Brahimi.

“Toţi aceşti combatanţi care se formează în Siria şi cred că au misiunea de a instaura un stat islamic în lume reprezintă o ameninţare majoră pentru întreg Occidentul”, a subliniat Lakhdar Brahimi.

Sursa: AFP, MEDIAFAX

What Next?

Related Articles