Fostul comandant al Statului Major al Armatei Iugoslave condamnat la 27 de ani de închisoare

Momcilo Perisic

Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPII) la condamnat pe fostul comandant al Statului Major al Armatei Iugoslave, Momcilo Perisic, la 27 de ani de închisoare marţi (6 septembrie) pentru asistarea şi sprijinirea crimelor împotriva musulmanilor din Bosnia şi Herţegovina (BiH) şi croaţilor între 1993 şi 1995.

Instanţa de judecată, prezidată de judecătorul Bakone Moloto, l-a mai găsit vinovat pe Perisic de asistarea şi sprijinirea uciderii a aproximativ 7 000 de musulmani şi de strămutarea populaţiei din Srebrenica în iulie 1995, de atacurile de artilerie şi cu lunetişti asupra civililor din Saraievo şi pentru atacurile cu rachetă asupra Zagrebului din mai 1995.

Cu toate acestea, sentinţa a conchis că acesta nu a avut responsabilitate în calitate de comandant pentru crime, deoarece “nu s-a dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă că a existat o relaţie de superior-subordonat între el şi cei care au comis crimele de la Srebrenica şi Saraievo”.

Verdictul a fost adoptat de o majoritate de voturi din partea judecătorilor Michele Picard din Franţa şi Pedro David din Argentina, în timp ce preşedintele completului de judecată, Bakone Moloto, a exprimat o opinie opusă. Apărarea lui Perisic a declarat că va înainta recurs.

Dusan Ignjatovic, şeful Oficiului sârb pentru Cooperarea cu TPII, a declarat publicaţiei SETimes că a fost deosebit de important pentru Serbia faptul că verdictul a determinat că Perisic nu a fost superiorul forţelor armate ale Republicii Srpska şi al comandantului acestora, Ratko Mladic — care a fost inculpat pentru genocidul de la Srebrenica.

Partidele bosniace din BiH nu au fost satisfăcute de verdict. Amir Zukic, un înalt oficial al Partidului Acţiunii Democrate din BiH, a declarat că Perisic merita închisoarea pe viaţă.

Fostul şef al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Croaţia, Zarko Puhovski, a declarat presei din Belgrad că responsabilitatea generalului sârb pentru genocidul de la Srebrenica nu a fost confirmată, iar verdictul nu poate influenţa în niciun fel procesul de genocid intentat de Croaţia Serbiei.

sursa: SE Times

What Next?

Related Articles