Forumul Asia-UE – discuţii tensionate cu China

Discuţiile din cadrul forumului Asia-Uniunea Europeană de la Bruxelles, dintre reprezentanţii statelor comunitare şi China, s-au desfăşurat într-o atmosferă tensionată.

În pofida solicitărilor internaţionale, China refuză în continuare să aprecieze moneda naţională, yuanul, iar concernele europene se plâng din ce în ce mai des că sunt dezavantajate pe piaţa chineză şi nici piratarea produselor nu poate fi trecută cu vederea.

Uniunea Europeană şi China nu cad de acord nici în prinvinţa respectării Drepturilor Omului, nici în negocierile privind protecţia mediului.

Preşedintele Consiliului european, Herman van Rompuy, a declarat faţă de premierul chinez Wen Jiabao: “Domnule premier, din punctul meu de vedere avem încă multe domenii în care putem colabora. Ca în oricare parteneriat, avem puncte comune dar şi diferenţe. Ceea ce nu trebuie să stea în calea dorinţei noastre privind o mai strânsă colaborare.”

Totuşi, atmosfera diplomatică dintre reprezentaţii europeni şi cei chinezi a fost încordată şi tensionată iar conferinţa de presă comună a fost anulată.

Singura parte mai relaxată din cadrul discuţiilor cu China a fost întâlnirea de miercuri, 6 octombrie, a reprezentanţilor din domeniul cultural.

“Diversitatea culturilor este cel mai important aspect al civilizaţiei umane. Autonomia şi dezvoltarea diferitelor culturi şi sporirea dialogului cultural sunt premise ale conservării diversităţii”, a spus Wen Jiabao cu această ocazie.

sursa: Deutsche Welle

What Next?

Recent Articles