Fonduri europene nerambursabile in proportie de 100% pentru microintreprinderi

Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului a anunţat că microintreprinderile care depun proiecte pentru finanţare UE prin Programul Operaţional Regional vor primi fonduri nerambursabile în proporţie de 100% în limita sumei de 200.000 de euro.


Banii sunt pentru achiziţia de echipamente moderne, relocalizarea microintreprinderilor în structuri de afaceri sau extinderea spaţiilor de producţie.

Potrivit programului de finanţare, patronul nu mai trebuie cofinanţeze afacerea în procent de 30%, cum au fost regulile până în prezent.

“Suntem presaţi de nevoia de a ajuta intreprinzătorii şi, dacă este o măsura la îndemâna autorităţilor, a fost pusă în aplicare”, a mai spus Ştefan Ciobanu, directorul Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (MFP). Mai ales că, potrivit acestuia, bancile nu sunt încă receptive la cerinţele beneficiarilor de proiecte care au nevoie de cofinanţare.

Acesta a mai explicat că noua prevedere nu poate intra în vigoare imediat fiindcă va fi necesară modificarea schemei de ajutor de stat pe regulamentul “de minimis”, care este acum în vigoare.

“Dar, dacă a fost aprobată masura la Comitetul de Monitorizare POR, în prezenţa reprezentanţilor Comisiei Europene, atunci lucrurile ar trebui să meargă rapid “, a mai spus Ciobanu.

Cum accesezi banii

Daca nu ştii de unde sa incepi când vine vorba de realizarea proiectului şi a documentaţiei, există firme de consultanţă specializate care se ocupă de fiecare detaliu în locul tău.

În general tarifele pe care le percep aceste firme diferă în funcţie de mărimea şi gradul de risc al proiectului, acestea reprezentând un procent cuprins între 5 şi 10% din valoarea totală a proiectului, dacă acesta are o valoare sub un million de euro, potrivit lui Dragos Pîslaru, managerul general al firmei de consultanta GEA Strategy&Consulting.


Oricum şi sumele pe care le dai acestor firme vin tot de la UE.

Banii ar urma să fie plătiţi, aproape în totalitate, după ce proiectul este aprobat de către stat. Un avans, care diferă în funcţie de firma de consultanţă, este plătit înainte, pentru pregătirea documentaţiei.

Pregătirea dosarului durează aproximativ două luni, iar aprobarea acestuia de către stat, între trei şi şase luni, a explicat Pîslaru.

Dacă ţi s-a aprobat proiectul însă nu ai sumele necesare să demarezi afacerea, poţi face o cerere de prefinanţare de la stat de 30% din valoarea totală a proiectului, pe care o poţi obţine în aproximativ 30 de zile de la depunerea cererii.

În continuare, ca să primeşti prima tranşă din banii europeni, după ce faci raportările pentru cererile de rambursare, astepţi aproximativ trei luni, a explicat consultantul pe fonduri europene.

Sursa: Business Adviser


 

What Next?

Related Articles