Fonduri distincte pentru plata pensiilor private

Pana la sfarsitul lui 2009, se va adopta legea privind plata pensiilor private. Aceasta plata se va face prin intermediul unor fonduri distincte de cele care functioneaza deja.


În acest fel, va apare un nou segment pe piata pensiilor private.

“Anul viitor, urmeaza sa finalizam arhitectura legislativa. Acum avem o bucata, avem fonduri de acumulare si trebuie sa elaboram legea platii pensiilor, dupa care va urma o noua perioada de autorizare”, a declarat pentru Business Standard, preluat de Money Channel, presedintele Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea.

“Actualii jucatori de pe Pilonii II si III nu vor putea opera direct ca fonduri de plata si va trebui sa se infiinteze fonduri dedicate, insa pe acestea vor putea intra si jucatori care nu sunt prezenti pe piata colectarii. Administratorul unui fond de plata va putea opera cu active acumulate in ambele sisteme de colectare – obligatoriu si facultativ. Concret, in momentul pensionarii, un participant va trebui sa opteze pentru un fond de plata unde i se va transfera intregul activ.

Fondurile distincte vor putea apartine aceluiasi administrator sau altuia

Ele vor opera plata lunara a pensiei si vor continua sa investeasca activul ramas.

Initial, aceste fonduri vor avea o activitate destul de restransa, preluand doar clienti de pe Pilonul III care s-au inscris la schemele facultative cu putin inainte de pensionare.

 

Sursa: The Money Channel

What Next?

Related Articles