FMI, guvernul din umbră, vine iar la Bucureşti

Delegaţia Fondului Monetarul Monetar Internaţional (FMI), condusă de Jeffrey Franks, începe pe 25 ianuarie a şaptea misiune de evaluare din cadrul Acordului Stand-By.
Vizita misiunii FMI este simultană cu cele ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Misiunea FMI, condusă de Jeffrey Franks, va avea “un set de obiective mai puţin dure decât cele care au îngreunat agenda precedentelor misiuni”, potrivit AGERPRES.

Cea de-a şaptea misiune de evaluare a Fondului, care va purta negocieri cu autorităţile române în perioada 25 ianuarie – 8 februarie, se anunţă a fi una mai uşoară, lăsând timp celor două părţi să se concentreze pe al doilea obiectiv al misiunii conduse de Jeffrey Franks, respectiv negocierea termenilor unui nou acord între România şi FMI.

Potrivit  aprecierilor directorului pentru România al Băncii Mondiale, Peter Harrold, viitorul acord va fi, cel mai probabil, unul pe doi ani, de tip Precautionary Stand-By (PSB).

În cazul în care România nu îndeplineşte condiţiile pentru un acord de tipul Linie de Credit Flexibilă şi nici pentru o Linie de Credit de tip Precautionary, noul acord va fi unul Precautionary Stand-By, ceea ce înseamnă că misiunile FMI vor continua să vină trimestrial la Bucureşti şi vor evalua îndeplinirea criteriilor de performanţă, dar după aprobarea unei tranşe de către board, guvernul nu va fi obligat să ia banii, aceştia rămânând la dispoziţia sa, mai exact a Băncii Naţionale, până la finalizarea acordului.

În cazul unei urgenţe create de o evoluţie externă imprevizibilă, BNR poate apela la banii de la FMI, inclusiv la tranşele anterioare, dacă acestea nu au fost accesate.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles