Fitch a revizuit în scădere ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Italiei şi Spaniei

Agenţia de evaluare financiară Fitch

Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în scădere ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Italiei, în valută şi monedă locală, de la ‘AA minus’ la ‘A plus’, cu perspectivă negativă, iar calificativul pe termen scurt a fost retrogradat de la ‘F1 plus’ la ‘F1′. Totodată Fitch a confirmat plafonul de ţară al Italiei la ‘AAA’.

De asemenea Fitch a revizuit în scădere ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Spaniei, în valută şi monedă locală, de la ‘AA plus’ la ‘AA minus’, cu perspectivă negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Fitch a confirmat ratingul Spaniei pe termen scurt la ‘F1 plus’ şi plafonul de ţară la ‘AAA’.

Despre Italia

Retrogradarea reflectă intensificarea crizei din zona euro, care constituie un şoc semnificativ financiar şi economic, care a slăbit profilul de risc suveran al Italiei. Aşa cum a avertizat anterior agenţia, o soluţie credibilă şi cuprinzătoare la criză este complexă din punct de vedere tehnic şi politic şi va fi nevoie de timp până va fi adoptată iar statele vor recâştiga încrederea investitorilor.

Guvernul italian este aşteptat să-şi îndeplinească anul acesta ţinta de deficit bugetar de 3,9% din PIB iar Fitch estimează că în câţiva ani va putea fi redusă datoria guvernamentală sub 110% din PIB. Perspectiva negativă indică riscurile asociate cu intensificarea crizei financiare din zona euro, precum şi un posibil derapaj fiscal şi, posibil, creşterea datoriilor sectorului fiscal.

Recent, Fitch avertiza că datele economice publicate recent sunt dezamăgitoare iar agenţia estimează că economia Italiei va creşte anul acesta cu 0,7% dar agenţia se aşteaptă ca guvernul să reducă deficitul la 3,9% din PIB. Fitch consideră că principalul risc pentru perspectiva pe termen mediu în cazul finanţelor publice şi a ratingului suveran vin din combinaţia dintre o creştere economică mai slabă decât s-a estimat şi a ratelor mai ridicate ale dobânzilor pentru împrumuturile guvernului.

Planul de austeritate de 40 de miliarde de euro adoptat de Executivul de la Roma în data de 30 iunie ar trebui să permită Italiei să ajungă la un echilibru bugetar în 2014. Deficitul său s-a ridicat la 4,6% din PIB în 2010.

Investitorii se tem de o contaminare a crizei datoriilor Italiei, luată drept ţintă din cauza enormei sale datorii de peste 1.900 de miliarde de euro (circa 120% din PIB).

Agenţia americană de rating Moody’s Investors Service a retrogradat cu una până la trei trepte nota principalelor grupuri industriale şi bancare din Italia, a doua zi după scăderea notei obligaţiunilor de stat ale ţării.

Moody’s a revizuit în scădere ratingul companiilor Eni (petrol, -1, la A1), Enel (electricitate, -1, A3), Poste Italiane (curierat, -3, A2), Terna (transport de electricitate, -1, A3), Finmeccanica (tehnologie, -2, Baa2), precum şi ale principalelor două bănci private din ţară, UniCredit şi Intesa Sanpaolo (ambele -2, A2). Aproape toate aceste note sunt însoţite de o perspectivă negativă, fapt ce implică posibilitatea ca, pe termen mediu, Moody’s să le reducă din nou.

Asiguratorul Generali a rămas cu nota neschimbată (A1), dar perspectiva a fost revizuită la negativă.
Agenţia americană de rating Moody’s a anunţat marţi că retrogradează la A2 nota obligaţiunilor de stat italiene, faţă de Aa2 anterior, din cauza riscurilor pentru finanţarea datoriei pe termen lung şi a timidei creşteri economice a Italiei. O altă agenţie de rating, Standard and Poor’s, a redus nota Italiei (la A faţă de A+), la 19 septembrie, ca urmare a perspectivelor creşterii economice considerate prea palide.

Despre Spania

Retrogradarea Spaniei reflectă intensificarea crizei din zona euro şi riscurile pentru eforturile de consolidare fiscală care decurg din performanţa bugetară a unor regiuni şi revizuirea în scădere de către Fitch a perspectivelor de creştere pe termen mediu a economiei spaniole.

Deficitul bugetar structural voluminos, nivelul ridicat al datoriei externe nete şi fragilitatea redresării economiei, fac ca Spania să fie în special vulnerabilă la şocurile externe, avertizează Fitch. Deşi datoria externă brută (169% din PIB în 2010) nu este atât de ridicată comparativ cu zona euro, datoria externă netă a economiei (91% din PIB în 2010) este una dintre cele mai ridicate din lume, reflectând o relativă lipsă a activelor financiare spaniole externe. Din acest motiv, finanţele externe din Spania sunt sensibile la majorarea ratelor dobânzilor.

În timp ce deficitul de cont curent a fost semnificativ, scăzând de la 10% din PIB în 2007 la 4,5% din PIB în 2010 şi este estimat la 3,2% din PIB în 2011, sunt necesare ajustări suplimentare pe termen mediu pentru a îmbunătăţi balanţa de plăţi externă.

Fitch, a avertizat luna trecută că Spania se confruntă cu riscul unei retrogradări a ratingului de credit în condiţiile în care creşterea economiei a încetinit iar guvernele regionale au rămas în urmă cu programul de reducere a deficitului.

Potrivit reprezentantului agenţiei de evaluare financiară, încetinirea creşterii economice, eşecul în ceea ce priveşte ţintele de deficit sau utilizarea fondurilor publice într-o măsură mai mare decât estimările pentru a salva băncile constituie ‘ameninţări serioase pentru ratingul ţării’. Fitch a redus, în septembrie, ratingurile pentru cinci regiuni din Spania, inclusiv Catalonia şi Andalusia, pe fondul majorării datoriilor şi slăbirii perspectivelor de creştere.

Guvernele regionale ale Spaniei administrează mai mult de o treime din cheltuielile publice, inclusiv pentru sănătate şi educaţie, şi sunt afectate de scăderea semnificativă a veniturilor generate de tranzacţiilor imobiliare.

Cele 17 regiuni semi-autonome au raportat un deficit bugetar de 1,2% din PIB în prima jumătate a anului, potrivit datelor prezentate pe 8 septembrie de Ministerul de Finanţe. Regiunile au o ţintă de deficit de 1,3% din PIB pentru acest an.

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a afirmat recent că prognoza de creştere “ar putea fi afectată” de tensiunile de pe piaţă, deşi el se aşteaptă în trimestrul trei şi trimestrul patru la o rată de creştere similară cu avansul de 0,2% consemnat în trimestrul doi.

Ritmul de creştere a economiei a încetinit la jumătate în trimestrul doi, în condiţiile în care Franţa, cel mai mare partener comercial al Spaniei, a stagnat, la fel ca şi Germania.

Spania beneficiază de ratingul ‘Aa2′ din partea Moody’s Investors Service şi de ‘AA’ din partea Standard & Poor’s.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles