Fiecare e cu politica lui externă?

Ponta si Băsescu. foto mediafax

Oare fiecare e cu politica lui externă? Cam aceasta ar fi întrebarea ce îmi vine în minte în momentul în care observ atitudinile sau poziţiile adoptate de Traian Băsescu, pe de-o parte, şi premierul Victor Ponta, respectiv ministrul român de Externe, Andrei Marga,pe de altă parte.
Deosebirile de atitudine vizează două subiecte arzătoare: situaţia din Siria şi relaţiile politice ale României cu Ungaria.
În cazul Siriei se pare că Traian Băsescu nu a dat curs, deocamdată, propunerii avansate de guvern – aceea de a sancţiona moral regimul dictatorial al lui Bashar al Assad prin expulzarea ambasadorului sirian la Bucureşti, pe motiv că pe teritoriul Siriei s-ar găsi în prezent 14.000 de cetăţeni români. Atitudinea preşedintelui “ar avea o scuză” în acest caz.

Însă, în relaţia cu Ungaria nu prea văd bine atitudinea rezervată sau chiar abţinerea lui Traian Băsescu.
La sfârşitul săptămânii trecute Viktor Orban, premierul Ungariei, a fost primit cu căldură de preşedintele Traian Băsescu. Aceasta, în “contrast cu răceala care se instalase în relaţia cu premierul Victor Ponta”, potrivit Deutsche Welle.

Informaţiile care au circulat au fost contradictorii: la Bucureşti se afirma că premierul Orban ar fi fost acela care a anulat întâlnirea cu Victor Ponta, în timp ce la Budapesta se spunea contrariul: Ponta ar fi refuzat să-l primească pe Orban, deşi îi primise pe toţi ceilalţi delegaţi care au participat la reuniunea ce a vizat fondurile europene de coeziune.

Ca de obicei, adevărul ar putea fi undeva la mijloc.
“Nici unul nici altul nu au cerut o reconfirmare a întâlnirii, astfel încât ea nu a mai avut loc”, potrivit site-ului de ştiri politics.hu. Péter Szijjártó, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, a declarat duminică, la Radio Kossuth, că „gesturile de politeţe nu se împacă deloc cu politica de stigmatizare şi, în consecinţă, guvernul Ungariei nu intenţionează să comunice pe această temă cu guvernul României”.

De fapt,unul din actorii implicaţi în acest diferendum, cum ar fi preşedintele Parlamentului Ungariei, Kövér László – cel care acuzase guvernul de la Bucureşti de conduită barbară – se află în continuare în România, pentru a susţine candidaţii Partidului Civic Maghiar, ce se află în campanie electorală.
Prezenţa acestuia ar putea însă nu mai fie acceptată pe teritoriul României. În schimb, el declară că se află pe teritoriul României ca “cetăţean european”.
“Consider că statul român are dreptul de a expulza un cetăţean membru al unei ţări UE dacă a încălcat legislaţia ţării, dar consider că nu am încălcat-o în trecut şi nu am de gând să o încalc nici în viitor”.

De fapt, acest individ nu e nevoie să încalce legile României, ci poate fi considerat doar un individ cu “atitudine belicoasă”. Mai exact, un individ care îndeamnă la extremism. Un analist politic afirma chiar că acesta “aduce extremismul în zona normalităţii”.
În acest context, declaraţia lui Ponta despre posibilitatea ca Kövér László să fie declarat””persona non grata” ar putea să capete concreteţe.
“Dacă atitudinea sa va depăşi limita legii şi bunele relaţii între state, Guvernul nu va ezita să ia măsuri prin Ministerul de Externe”, a spus Ponta, citat de MEDIAFAX.
În schimb, Traian Băsescu tace şi nu are nicio atitudine. O fi ştiind el de ce…

Sorina Bruj

Surse: Deutsche Welle, MEDIAFAX, www.politics.hu

What Next?

Related Articles