Fermierii olandezi susţin acordarea permiselor de muncă pentru zilierii români

Deoarece ministrul olandez al afacerilor sociale, Henk Kamp, doreşte neacordarea de permise de permise de muncă pentru români, fermierii din sudul Olandei au ameninţat că îl vor da în judecată în cazul în care nu-şi va schimba poziţia, până luni la ora locală 17.00.

Fermierii, în mare parte proprietari de livezi şi cultivatori de căpşuni, se bazează pe circa 2.000 de muncitori sezonieri români pentru a-şi strânge recolta. Cultivatorii de pomi fructiferi, căpşuni şi legume din Noord-Brabant angajează, în special, români sau bulgari.

Ministrul afacerilor sociale Henk Kamp anunţa la 13 aprilie înaintarea unei propuneri, susţinută de guvernul olandez, prin care cetăţenii din afara UE şi din România şi Bulgaria ar urma să primească de la 1 iulie permise de muncă în Olanda doar în cazuri excepţionale.

Kamp propune ca angajatorii din sectorul agricol să recurgă într-o mai mare măsură la şomerii olandezi, potrivit politicii guvernului de a pune presiune asupra şomerilor pentru ca aceştia să accepte să muncească.

În ceea ce priveşte cetăţenii din afara UE, Kamp susţine că “ei nu ar trebui primiţi”. “În primul rând, contribuie la creşterea şomajului în Olanda şi apoi, Olanda ar trebui să caute în interiorul UE şi nu în afara sa”, a declarat Kamp, citat de cotidianul olandez NIS News Bulletin.

Prin “în afara UE” Kamp înţelege, de asemenea, România şi Bulgaria. Ambele ţări s-au alăturat UE în 2007, însă Olanda preferă să-şi menţină piaţa muncii închisă, pentru moment, pentru cetăţeni din aceste două ţări, a scris cotidianul olandez.

Pentru cetăţenii din alte state membre ale UE (în special Polonia), nu se va schimba nimic. “Ei beneficiază de dreptul fundamental” de a munci în Olanda, recunoaşte ministrul.

Organizaţia fermierilor LTO se declară nemulţumită de afirmaţiile făcute de Kamp. “Haga aruncă incapacitatea sa de a recruta olandezi şomeri pe angajatori”, susţine preşedintele Albert Jan Maat. Organizaţia a mai precizat că ministerul procedează greşit prin schimbarea politicii în mijlocul sezonului şi că măsura le ameninţă contractele cu sectorul de retail.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles