Explozie la centrala nucleară de la Fukushima

Centrala Fukushima reactor afectat foto Agerpres

În urma unui nou cutremur, tavanul şi pereţii clădirii reactorului de la Fukushima s-au prăbuşit.

Potrivit Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei, explozia de la reactorul 1 de la centrala nucleară de la Fukushima, în nord-estul Japoniei, s-a produs după o zguduire telurică, după care tavanul şi pereţii s-au prăbuşit. Explozia s-a auzit la ora locală 15,36 după zguduiri telurice puternice.

Presiunea s-a acumulat în reactor, fiind acum de două ori mai mare decât nivelul normal, iar Agenţia niponă pentru siguranţa nucleară şi industrială (NISA) a declarat jurnaliştilor sâmbătă că ventilează “vaporii radioactivi” pentru a diminua presiunea.

Reactorul avea deja scurgeri radioactive, iar operatorii de la reactorul 1 de la Fukushima Daiichi detectataseră un nivel de radiaţie de opt ori mai mare decât normalul în afara instalaţiei şi de 1.000 de ori mai mare decât în sala de control a unităţii 1.

Postul public de televiziune i-a sfătuit pe localnici să-şi ermetizeze locuinţele, astupând uşile şi ferestrele, într-un perimetru “mai mare decât cei 10 km din zona evacuată”.

Experţii au sfătuit totodată persoanele din exterior să-şi protejeze căile respiratorii cu un prosop ud şi să-şi acopere cât mai mult corpul pentru a evita contacte directe ale pielii cu aerul.

Patru persoane au fost rănite în explozia care a avut loc la reactorul nr. 1 al centralei nucleare de la Fukushima, cei patru  fiind răniţi sunt angajaţi care se ocupau de rezolvarea unor probleme provocate de seismul de vineri.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles