Exploraţi planeta Marte cu uimitoarele fotografii panoramice de la 360Cities

panorama-from-mars

panorama-from-mars

Dacă te-ai întrebat vreodată cum arată cu adevărat planeta Marte, acum poţi să vizitezi suprafaţa Planetei Roşii cu ajutorul uimitoarei fotografii panoramice asamblată din imaginile realizate de vehiculul Mars Curiosity Rover al NASA şi pusă la dispoziţia ta de 360Cities, cea mai mare colecţie de fotografii panoramice georeferenţiate disponibilă pe internet.

Panorama este disponibila aici.

Imaginea de 2 gigapixeli a fost creată de Andrew Bodrov, un fotograf panoramic profesionist  din Tallinn, Estonia, din sute de fotografii individuale făcute de cele 17 camere foto de la bordul vehiculului Curiosity Rover şi trimise înapoi pe o distanţă de milioane şi milioane de kilometri, până pe planeta Pământ.

“Aceasta este cea mai mare fotografie panoramică de peisaj asamblată vreodată din spaţiu, şi este extraordinar să dai posibilitatea tuturor de a privi planeta Marte în atâta detaliu”, a declarat Jeffrey Martin, fondatorul companiei 360Cities.
Majoritatea fotografiilor care compun panorama unică de 360° au fost făcute cu camere cu lentile de 100mm, cu imagini suplimentare făcute folosind camere cu lentile de 34mm. Pentru fiecare imagine sunt necesare câteva minute pentru a fi transmise înapoi pe Pământ. “Camera are numai 2 megapixeli, ceea ce nu e mult pentru standardele din ziua de azi, a explicat Jeffrey Martin, dar ca sa transporţi aceste camere electronice de pe Pământ pe Marte, şi să supravieţuiasca radiaţiilor şi altor pericole, înseamna că NASA nu putea să folosească nişte camere de genul celor disponibile în magazine!”

Imaginile pentru panoramă au fost obtinute de cele doua camere de pe catargul vehiculului  Curiosity Rover: o cameră cu unghi îngust (NAC) cu o lentila de 100 mm, şi o cameră de unghi mediu (MAC) cu o lentilă de 34 mm. Mozaicul, care se întinde pe o suprafaţă de 90000 x 45000 pixeli, include 295 imagini de la camera NAC (cu lentila de 100mm) ţi 112 imagini de la camera MAC (cu lentila de 34mm).

360Cities este cea mai mare comunitate globală de fotografi de panorame. Compania a fost recent în atenţia lumii prin fotografia-record mondial cu panorama de 320-gigapixeli a Londrei realizata de Jeffrey Martin.

Luna aceasta, compania cu sediul la Praga a lansat 360Cities World Panorama, o aplicatie pentru iPad care le permite oamenilor sa facă fotografii panoramice şi să le publice online.

Despre 360Cities

360Cities.net este cea mai mare colecţie de fotografii panoramice uluitoare, georeferenţiate, de pe internet, create de o reţea de mii de fotografi experţi în panorame din întreaga lume. Prin intermediul parteneriatelor cu Google Earth, Microsoft, Nokia Maps şi Flipboard, conţinutul de pe 360Cities.net este prezentat unui public global. 360Cities oferă licenţe comerciale pentru vasta sa bibliotecă de conţinut 360o de înaltă calitate pentru principalii editori digitali, printre care The Sunday Times Online, Daily Mail, Die Welt şi McGraw-Hill, precum şi pentru principalele agenţii de publicitate, dezvoltatorii de aplicaţii pentru telefoanele mobile şi jocuri, producătorii de filme şi video.

360 Cities Holding B.V. este o companie olandeză, cu o subsidiară la Praga, în Republica Cehă. www.360cities.net

What Next?

Related Articles