Exploatarea cu cianuri de la Rosia Montana sustinuta de PDL in Parlamentul European

Parlamentul European a organizat în data de 21.04.2010 o primă dezbatere asupra unei rezoluţii prin care se solicită Comisiei Europene iniţierea legislaţiei pentru interzicerea utilizării cianurilor în procesul de minerit.  

Votul asupra rezolutiei va avea loc in luna mai. În prezent se constată o opinie dominantă care pune accent pe protejarea mediului şi nu pe exploatarea iresponsabilă a resurselor minerale.

Grupul parlamentar al Verzilor Europeni a susţinut activ aceasta iniţiativă, împreună cu majoritatea celorlalte grupuri politice: Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor Europeni,  Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Grupul Confederal al Stângii Europene Unite – Stânga Verde Nordică şi Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei.

Partidul Verde din Romania (PVR) care a promovat la nivelul Partidului Verde European două rezolutii, prima privind Proiectul de la Roşia Montană şi una privind Interzicerea mineritului pe bază de cianuri a salutat, într-un comunicat, iniţiativa domnilor János Áder şi László Tőkés de a propune aceasta rezoluţie precum şi suportul oferit de către un mare număr de parlamentari.

PVR apreciază că europarlamentarii romani, Marian Jean Marinescu, Cristian Preda, Elena Basescu, Iosif Matula si Traian Ungureanu membri ai “Clubului Sustinatorilor utilizarii Cianurii în România”, s-au opus aprobării acestei rezoluţii.

În comunicatul PVR se arată că “Insistenţa cu care acest partid (PDL) a sustinut proiectul de la Roşia Montană împotriva consensului politic european ridică semne de întrebare serioase asupra motivelor care stau la baza acestei decizii.

Partidul Verde din Romania solicita Partidului Democrat Liberal, principalul promotor al acestui proiect sa isi reconsidere pozitia si sa se alinieze pozitiei dominante prin care se alege protejarea  mediului in detrimentul practicilor de minerit periculoase.”

 

 

De altfel, europarlamentarul PDL, Elena Băsescu, a declarat miercuri în Parlamentul European că interzicerea folosirii cianurilor în exploatarea minereului de aur şi argint duce la imposibilitatea unor state de a mai exploata metalele preţioase, ceea ce ar produce efecte sociale şi economice.

sursa: Amos News

What Next?

Related Articles