Exista persoane mai sarace decat pensionarii: tinerii intre 16 si 24 de ani

Un profesor de la Facultatea de Sociologie din Bucureşti, pe numele său,  Marian Preda , a realizat un studiu care a concluzionat un lucru extrem de trist: rata sărăciei, în 2007, era mai mică pentru pensionari decât pentru media populaţiei; “între timp pensiile au crescut, iar copiii şi tinerii care au vârsta între 16 şi 24 de ani sunt mai săraci decât pensionarii”.

În studiul său, Marian Preda a încercat să “dărâme” cinci mituri referitoare la pensionari, respectiv:

- pensionarii sunt cei mai săraci dintre români,

- pensionarii sunt toţi în vârstă,

- pensionarii muncesc o viaţă şi trăiesc puţin,

- pensiile sunt exagerat de mici comparativ cu salariile şi

- femeile trebuie să se pensioneze mai devreme decât bărbaţii

Referitor la “primul mit”, profesorul de la Facultatea de Sociologie a arătat că tinerii care au între 0 şi 24 de ani sunt în medie mai săraci decât pensionarii.

“Rata sărăciei era mai mică pentru pensionari decât media populaţiei în 2007. Între timp pensiile au crescut”, se arată în studiu.

Referitor la vârsta pensionarilor români, Preda arată că din cei aproape şase milioane de pensionari înregistraţi, doar 4,2 milioane au peste 60 ani, existând diferenţe majore între judeţe, în unele fiind foarte multe cazuri de pensionări de invaliditate.
În ce priveşte cel de-al treilea mit “pensionarii muncesc o viaţă şi trăiesc puţin”, Marian Preda susţine că, în realitate, speranţa de viaţă la 65 de ani e mare, respectiv 14 ani la bărbaţi şi 17 ani femei.

“Dacă cineva se pensionează la 40 de ani, cât a lucrat şi cât va primi pensie? Mulţi dintre pensionari iau pensie mai mulţi ani decât au contribuit”, a arătat iniţiatorul studiului.

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, a precizat în replică că “o astfel de atitudine, de a reproşa cuiva că trăieşte mai mult decât a contribuit, este lipsită de decenţă” şi a arătat că statul îşi asumă un risc în astfel de situaţii, dar la fel de bine poate câştiga în caz contrar.

 

 

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles