Executivul olandez intenţionează să înăsprească condiţiile de acordare a permiselor de muncă pentru români

Henk Kamp ministrul olandez afaceri sociale Foto ANP Koen Suyk

În cadrul unei întâlniri cu organizaţiile patronale din agricultură, ministrul olandez pentru afaceri sociale, Henk Kamp, le-a spus acestora că nu va da înapoi în privinţa intenţiilor sale de a înăspri, de la 1 iulie, condiţiile în care sunt acordate permise de muncă pentru muncitorii români şi bulgari.

Ministrul a repetat că în Olanda sunt suficient de mulţi someri autohtoni şi din alte ţări UE care pot face muncile sezoniere din agricultură.

Potrivit noilor reguli propuse de guvern, un angajator trebuie să arate că nu a găsit forţă de muncă pe piaţa internă pentru o anumită slujbă înainte de a cere eliberarea unui permis de muncă pentru un român sau bulgar.

Deşi membre UE, România şi Bulgaria nu au încă deschisă piaţa olandeză a muncii, iar cetăţenii din aceste ţări trebuie să obţină permise de muncă pentru a putea munci în Olanda.

Agricultorii din sudul ţării – care se bazau pe circa 2.000 de muncitori sezonieri din România şi Bulgaria pentru a-şi strânge recoltele din livezi şi de pe plantaţiile de căpşuni – ameninţaseră că îl dau în judecată pe ministrul pentru afaceri sociale, dacă nu revine asupra poziţiei sale.

sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles