Evoluţii privind situaţia din Mali

Harta cu dispunerea gruparilor insurgente in Mali

Potrivit puţinelor informaţii care provin din surse independente, referitoare la situaţia din Mali, se pare că trupele franceze au trecut la ofensivă înspre nord. Uniunea Europeană continuă consultările pentru formarea unei misiuni militare destinate în special pentru instruirea armatei  guvernamentale locale. SUA nu şi-au definit clar poziţia privind implicarea militară. Finalizarea crizei ostaticilor din Algeria va permite concentrarea eforturilor internaţionale înspre Mali.


Acţiuni militare:

– trupele franceze rămân singurele forţe occidentale angajate împotriva grupurilor radicale care ocupă nordul Mali;

– SUA susţin “obiectivul francez de a împiedica teroriştii să beneficieze de un sanctuar în regiune”, punând la dispoziţia Parisului informaţii;

– SUA pun la dispoziţia Franţei avioane de transport pentru a susţine intervenţia în Mali, dar analizau în continuare o cerere privind realimentarea în zbor. Comandamentul însărcinat cu transporturile (TRANSCOM) şi Comandamentul pentru Africa (AFRICOM) lucrează, în prezent, asupra detaliilor operaţionale cu Franţa.

Acţiuni în plan politic

SUA: Conflictul din Mali împotriva islamiştilor şi luarea de ostatici din Algeria alimentează temerile Statelor Unite ale Americii care privesc cu îngrijorare o posibilă destabilizare a Africii de Nord de către Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQMI);

Polonia ar putea trimite instructori militari în Mali: ministrul polonez al apărării Tomasz Siemoniak, a declarat că Polonia ia în calcul trimiterea a 10 – 15 instructori militari în cadrul misiunii UE.

What Next?

Related Articles