Evoluţii privind criza siriană

Turcia Siria o relatie cu nabadai

Turcia Siria o relatie cu nabadai

Comisia pentru afaceri externe a Senatului SUA a autorizat folosirea limitată a forţei în Siria. Putin cere dovezi ferme. Siria declară că va lupta. Turcia cere o acţiune militară în Siria indiferent dacă regimul a comandat sau nu atacul cu substanţe toxice de luptă. Obama a refuzat să se întâlnească, în marja summitului G20 de la Sankt Petersburg cu o delegaţie parlamentară rusă. Franţa îşi reafirmă susţinerea pentru o acţiune militară.

Principalele evoluţii:

SUA

Comisia senatorială pentru relaţii externe a aprobat proiect de rezoluţie privind executarea unor atacuri militare împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Intervenţia ar putea avea o durată de maxim 60 de zile cu posibilitatea prelungirii la 90 de zile, fără trimiterea trupelor la sol. Senatorii comisiei au votat cu 10 voturi “pentru” şi 7 “împotrivă” în privinţa unei intervenţii “limitate” în Siria. Urmează o dezbatere plenară în Senat.

sursa: Senatul SUA

Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Congresul american împotriva aprobării unor acţiuni militare în Siria, care ar constitui, în opinia sa, o “agresiune”, în cazul în care ar avea loc “în afara cadrului Naţiunilor Unite”.
Ministerul rus de Externe a avertizat împotriva unor eventuale consecinţe “catastrofale” privind securitatea nucleară. Căderea unui proiectil militar asupra minireactorului de la periferia Damascului ar putea să aibă consecinţe catastrofale, şi anume o posibilă contaminare a teritoriilor din jur cu uraniu puternic îmbogăţit şi alte produse radioactive.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia este pregătită să acţioneze “hotărât”, chiar să susţină o acţiune armată în Siria, dacă occidentalii prezintă la ONU “dovezi convingătoare” privind folosirea armelor chimice de către puterea siriană.

Putin a anunţat că Rusia, principalul susţinător al regimului lui Bashar al-Assad, nu mai livrează Damascului baterii sol-aer de tip S300, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachete perfecţionate echivalente sistemului american Patriot.

sursa: MEDIAFAX

Turcia

Turcia este gata să participe în orice moment la o coaliţie pentru o intervenţie militară în Siria, o operaţiune pe care o consideră justificată de atacurile contra civililor, indiferent că se dovedeşte sau nu că regimul preşedintelui Bashar
al-Assad a folosit arme chimice, a declarat premierul Recep Tayyip Erdogan.

Turcia a început să-şi întărească frontiera cu dislocând unităţi suplimentare de blindate în provinciile Kilis, Gaziantep şi Hatay.

sursa: EFE

Germania

Directorul serviciului de informaţii externe german Bundesnachrichtendienst (BND), Gerhard Schindler, a declarat că regimul Assad de vinovat de atacul din 21 august. Acesta a spus că este posibil, de asemenea, să se fi comis erori în amestecarea gazului, iar produsul obţinut să fi fost mai distrugător decât se anticipa. BND este relativ sigur să agentul chimic folosit este gaz sarin. Schindler a subliniat că BND a interceptat un apel telefonic în care un medic a descris cu precizie câteva simptome de care sufereau pacienţii – şi care sunt în acord cu cele provocate de expunerea la gaz sarin. BND a interceptat o discuţie între un membru de rang înalt al mişcării şiite libaneze Hezbollah, care îl susţine pe Assad şi furnizează regimului său asistenţă militară, şi ambasada iraniană. Oficialul Hezbollah părea să admită folosirea gazului.

Armata germană se pregăteşte pentru o posibilă escaladare a situaţiei. Nava de război germană Sachsen se află în prezent în Marea Mediterană şi este pregătită să evacueze cetăţeni germani sau străini în caz de necesitate. O altă navă germană echipată cu sisteme de supraveghere de înaltă clasă este staţionată în largul coastelor siriene. Aceasta poate intercepta apeluri telefonice şi comunicaţii radio în ţară.

sursa: Der Spiegel

Siria

Într-un raport publicat de Coaliţia asupra armelor cu submuniţie se arată că Guvernarea Bashar al-Assad foloseşte “pe scara largă” arme cu submuniţie, de la jumătatea lui 2012. Folosirea de către Siria, stat nesemnatar, a unor mari cantităţi din acest tip de arme a provocat “numeroase victime civile”, cel puţin 165, din cele 190 de victime clar identificate în lume.  Convenţia privind armamentul cu submuniţie, semnată de 112 state, interzice complet utilizarea, producerea, transferul şi stocarea acestor arme. Douăzeci şi şapte de state, în special în Asia şi Europa, continuă să producă acest tip de arme sau îşi rezervă dreptul de a le produce pe viitor. Printre statele producătoare se numără Statele Unite, Israel şi Rusia.

sursa: France Press

What Next?

Related Articles

One Response to "Evoluţii privind criza siriană"

  1. Natalia says:

    Sa se pregateasca de ce este mai rau.