Evoluţii politico-militare în Mali

harta Mali

Ultimele două zile au dus la internaţionalizarea conflictului din Mali. Pe de o parte insurgenţa islamistă a extins conflictul în Algeria vecină, desfăşurând o operaţie întrăzneaţă şi amplă de luare de ostatici, occidentali şi arabi de pe o
platformă gazeiferă din Sahara. Intervenţia prost pregătită şi executată de către armata algeriană s-a soldat cu numerose victime în rândul ostaticilor. Comunitatea internaţinală a desfăşurat activităţi de coordonare a efortului politic şi militar pentru rezolvarea situaţiei de criză.
Acţiuni în plan politic

Uniunea Europeană: Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au aprobat, joi, înfiinţarea unei misiuni în scopul formării şi reorganizării armatei din Mali. Potrivit planului se are în vedere trimiterea de sute de militari pentru a pregăti forţele guvernamentale din Mali în lupta împotriva rebelilor islamişti. Misiunea UE va cuprinde circa 200 de instructori militari, precum şi personal de securitate.  Scopul misiunii EUTM, în care Franţa are un rol-cheie, este de a “forma şi consilia forţele armate (…) pentru a contribui la restaurarea capacităţii lor militare şi de a le permite să realizeze operaţiuni de luptă pentru a restabili integritatea teritorială a ţării”.

Franţa: ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat că este de aşteptat ca “toate ţările europene” să facă nişte “eforturi” financiare, în special pentru a susţine operaţiunea de intervenţie a trupelor din Africa de vest şi pentu a contribui la dezvoltarea statului Mali, unul dintre cele mai sărace din lume.

SUA – Marea Britanie: Preşedintele american Barack Obama şi premierul britanic David Cameron au discutat telefonic pe marginea crizei ostaticilor din Algeria dar şi despre operaţiunile militare din Mali. Cei doi lideri şi-au exprimat susţinerea faţă de eforturile comunităţii internaţionale, coordonate de Franţa, pentru a împiedica transformarea statului Mali într-un sanctuar al terorismului.

Acţiuni în plan militar:

– Franţa a suplimentat efectivele şi mijloacele de luptă trimiţând un număr neprecizat de elicoptere de atac Gazelle şi Tigre.

– Aparate de manevră, de tip Cougar sau Caracal, se află de asemenea desfăşurate. Diverse materiale şi alimente sunt transportate spre Mali cu ajutorul unor avioane de transport C17 şi C130 puse la dispoziţia armatei aerului de Marea Britanie, Danemarca şi Belgia, care efectuează zboruri prin rotaţie cu Franţa.

– 1400 ute de soldaţi francezi au fost desfăşuraţi  în Mali, unde trupele franceze şi-au început înaintarea spre nordul ţării pentru a opri ofensiva grupărilor islamiste armate.

– Dispozitivul terestru francez va fi majorat progresiv până la circa 2.500 de oameni.

– Britanicii au ambarcat vehicule blindate în avioane de transport care sunt deplasate la Bamako, capitala statului Mali.

– Nigerul, Burkina Faso, Togo, Senegal şi Benin au anunţat trimiterea de trupe în Mali.

What Next?

Related Articles

One Response to "Evoluţii politico-militare în Mali"

  1. Iulian says:

    Sa evolueze mai repede ca vin altii peste ei.