Evgheni Şevciuk este declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale din Transnistria

Yevgeny Shevchuk foto RIA Novosti

Comisia Electorală de la Tiraspol l-a declarat oficial pe fostul şef al Sovietului Suprem de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, ca şi câştigător al alegerilor prezidenţiale din autorproclamata Republică Moldovenească Nistreană (ARMN).

Alegerile desfăşurate duminică 25 decemebrie a adunat la secţiile de votare peste 51% din alegători în comparaţie cu aproape 59% la primul tur de scrutin.

Evgheni Sevciuk, 43 de ani, a obtinut 73,88% din voturi, iar contracandidatul sau in cel de-al doilea tur de scrutin, desfasurat duminica, Anatoli Kaminski, sustinut de Kremlin, a obţinut 22,6% din voturi.

În turul doi au concurat  care a acumulat peste 38% din voturi şi actualul preşedinte al aşa-numitului legislativ, Anatoli Kaninski, cu ceva mai mult de 26%.

Anatoli Kaminski este considerat favoritul Moscovei. Actualul lider separatist, Igor Smirnov, care a condus regiunea timp de peste 20 de ani a suferit, în mod surprinzător, o înfrângere la aceste alegeri, după ce a pierdut susţinerea Moscovei.

Chişinăul, ca şi comunitatea internaţională, nu recunoaşte aşa-numitele alegeri, dar premierul Vlad Filat a declarat săptămâna trecută că este dispus să dialogheze cu Tiraspolul, indiferent cine va reprezenta conducerea regiunii.

Analiştii de la Chişinău consideră că oricine va câştiga alegerile, situaţia din regiune şi procesul de negocieri cu Chişinăul nu va fi influenţat semnificativ.

Autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană şi-a declarat independenţa în anul 1990, în contextul Mişcării de eliberare naţională din fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească. Regiunea a fost şi este în continuare  susţinută, de facto, de Federaţia Rusă, care are şi un contingent militar şi muniţii concentrate în această regiune. Negocierile pentru reglementarea conflictului, care în anul 1992 s-au soldat şi cu confruntări armate, nu au avut niciun succes. Ultimul format de negocieri, cunoscut sub denumirea 5+2, creat la sfârşitul anului 2005, nu s-a întrunit timp de mai bine de cinci ani. Negocierile au fost reluate cu mai puţin de o lună în urmă, dar experţii sunt sceptici în privinţa funcţionalităţii acestuia.

sursa: RIA Novosti; AGERPRES; Itar Tass

What Next?

Related Articles